©Getty Images

Peuterpuberteit: tips voor wanhopige ouders

Hiep hiep hoera! 2 jaar! Wat een feest. Of toch niet? Je kindje is nu 2 jaar, en (je mag het best toegeven) wat kan het toch vervelend zijn. De tweejarige leeftijd staat bekend als een moeilijke, maar wat doe je ermee?

Ik ben twee en ik zeg nee!

Nele Wouters, woordvoerder van Kind en Gezin over peuterpuberteit: “Rond de leeftijd van anderhalf tot 4 jaar ontdekt een kind zijn eigen macht en invloed op de omgeving. Alledaagse dingen die tot dan toe vanzelf liepen, kunnen plots veel moeilijker verlopen: eten geven, jasje aantrekken enzovoort.

Het kind antwoordt ‘nee’ op zowat alles wat je hem vraagt. Dat gedrag is volkomen normaal en positief in de ontwikkeling. Het is een teken van groeiend zelfbesef en toenemende zelfstandigheid.

Het kind botst tijdens deze periode op grenzen: lichamelijke grenzen (het lukt hem bv. niet een doosje open te krijgen), verstandelijke grenzen (hij begrijpt iets niet), grenzen gesteld door ouders of begeleiders … Het ervaren van die grenzen veroorzaakt driftbuien.”

Peuterpuberteit: tips voor ouders

Het mag dan perfect normaal zijn, eenvoudig is het daarom niet altijd! Misschien kunnen deze tips je wat verlichting bieden.

1. Breng routine in jullie leven

Een duidelijke routine geeft je kindje een houvast. Hij weet dan waar hij aan toe is, waardoor hij zich veilig en op zijn gemak voelt.

2. Stel grenzen

Wees duidelijk over wat wel en niet mag en hou je daar ook aan. Je kindje heeft nu – voor zijn verdere ontwikkeling – duidelijke grenzen nodig.

3. Geef ‘nee’ geen kans

‘Nee’ is momenteel het favoriete woord van je peuter, zelfs als hij eigenlijk ‘ja’ bedoelt. In plaats van een ja-neevraag stel je beter twee opties voor. Dus niet “Zullen we naar de speeltuin gaan?”, maar “Wat wil je doen: naar de speeltuin of naar oma?”

4. Geef bevestiging

Terwijl je peuter in deze fase de wereld ontdekt, is hij ook op zoek naar bevestiging. Een verbale aanmoediging of een flinke knuffel is daarbij vaak al voldoende. Geef hem de kans om zoveel mogelijk zelf te doen en motiveer hem om zich goed te gedragen.

4. Doe dingen samen

Speel samen een spelletje: je leert je kind belangrijke lessen, zoals geduld en delen, zonder dat daar de nadruk op ligt. Samen klusjes in huis doen kan daarnaast ook een leuke bezigheidstherapie zijn. Ga samen de was opvouwen of zijn speelgoed opruimen. En trakteer hem daarna op een knuffelsessie. Zo leert hij ook dat goed gedrag beloond wordt.

5. Zorg ook goed voor jezelf

De peuterpuberteit is een zware, erg vermoeiende fase. Je bent echt geen slechte ouder als je jezelf ook een keer een time-out gunt. Laat je kindje bijvoorbeeld een nachtje logeren bij opa en oma.

Bronnen: kindengezin.be – 24baby.nl

Peuter in huis? Lees dan ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content