© Getty Images

Pretend play of doen alsof: zo stimuleer je het

Kleine kinderen leren veel, ook door te doen alsof. Een rollenspel of pretend play is dus de ideale manier om zich spelenderwijs te ontwikkelen.

Al spelend leren dankzij pretend play

Wat is pretend play?

Pretend play betekent dat kinderen in het spel verschillende rollen op zich nemen en zich door hun fantasie laten leiden. Ze kunnen een ingebeelde maaltijd koken in hun speelkeukentje, drummen op potten en pannen, surfen op een stuk karton of ‘gaan werken’ in hun mooiste outfit. Je kunt gebruik maken van een kinderservies, houten groentjes of verkleedkleren, maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig.

Laat je kapoen dus gerust creatief aan de slag gaan met gewone objecten. Voor je het weet, beklimt hij de hoogste berg kussens, bestuurt hij een wasmandvliegtuig of maakt hij blaadjessoep. Deze vorm van pretend play begint al heel erg vroeg. Lang voor je kind echt fantaseert over hoe hij of zij de volgende beroemde zangeres wordt of een succesvolle voetballer! 🙂

De voordelen van pretend play

Het zet aan tot creativiteit

Kinderen hebben van nature een levendige verbeelding en dat wil je graag zolang mogelijk behouden. Ze hebben niet veel nodig om eender wie te worden, alleen hun fantasie volstaat.

Het stimuleert samenwerking en conflicten oplossen

Ook als je doet alsof moet je samenwerken en overeenkomen wie welke rol op zich neemt bijvoorbeeld. Dat je niet ver komt met twee dokters zonder patiënt zullen de kinderen snel ondervinden. Als ze allebei het liefst dokter willen zijn, kan dat leiden tot frustraties, maar op die manier leren ze op een speelse manier omgaan met die gevoelens.

Het leert hen omgaan met moeilijke situaties

Pretend play is ook een manier om meer te weten te komen over potentieel moeilijke situaties of gevoelens. De eerste keer naar de tandarts gaan is misschien wat beangstigend voor je kindje. Als hij al eens geoefend heeft met een pop of een beer gaat het vast een stuk vlotter in het echt.

Het bevordert taalontwikkeling en communicatie

Als je kind z’n fantasie gebruikt in het spel, ontstaan er prachtige scenario’s, vaak met ingewikkelde ideeën en moeilijke woorden.

Het leert hen over de wereld rondom hen en onderlinge relaties

Ook in de nieuwe wereld die je kind creëert, leert het over hoe onderlinge relaties ontstaan. Dat kan met vriendjes zijn, met jou als ouder, maar evengoed met de poppen of knuffels. Ze leren met elkaar omgaan, net zoals in het echte leven.

Schrik dus niet als je zoon of dochter in het spel ineens net als je partner of jezelf klinkt. 🙂 Een beetje confronterend misschien, maar dat herinnert je eraan dat ze veel van jullie oppikken.

Pretend play stimuleren

Vaak ontstaat pretend play vanzelf, maar bepaalde kinderen hebben soms een beetje hulp of een aanzet nodig. Dan komen deze voorbeelden vast van pas:

  • Verkleden: verzamel wat oude kleren en accessoires, zoals hoeden en handtassen, en geef je kindje een grote spiegel. Laat de fantasie nu maar de vrije loop!
  • Een theekransje voor de knuffels: zet alle knuffels van je kindje in een cirkel en vraag je zoon of dochter om hen te bedienen.
  • Vreemde voorwerpen: gebruik alledaagse voorwerpen eens voor iets anders. De haardroger wordt bijvoorbeeld een microfoon, twee toiletrolletjes vormen een verrekijker en ga zo maar door.
  • Dansfeestje: zet de muziek op en laat iedereen dansen of bewegen zoals hij zelf wilt. Toch inspiratie nodig? Laat iedereen een dier nadoen: huppelen als een paardje of sluipen als een tijger bijvoorbeeld.
  • Draai de rollen om: laat je kind eens de ouderrol op zich nemen. Interessant om te zien hoe zoon- of dochterlief met jou omgaat. Probeer erin mee te gaan, binnen de grenzen van het toelaatbare natuurlijk.
  • Oefen nieuwe situaties: staat er een spannende gebeurtenis op het programma, zoals voor het eerst naar de dokter of naar school? Dan kun je het al eens oefenen door gebruik te maken van pretend play.
  • Koken: het speelkeukentje is ideaal voor pretend play! Je kindje wil je vast een heerlijke maaltijd serveren. Benieuwd wat er op het menu staat vandaag! Op een dag ruilen ze het speelkeukentje misschien voor de echte keuken en helpen ze je graag met eenvoudige taken als groenten wassen of koekjes bakken. Handig! 🙂

Bronnen: whattoexpect.com, verywellfamily.com

Dit vind je vast ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content