©GettyImages

Op vakantie met vrienden: een goed idee of niet?

Oké, het klikt wel al jaren tussen jullie, maar toch is op reis gaan met een bevriend gezin een heel avontuur. Kijk dus zeker uit voor deze vijf vakantievalkuilen.

Valkuil 1: “Wij zijn vrienden, dus onze kinderen ook”

Het is niet omdat jullie vrienden zijn, dat de kinderen sowieso goed met elkaar kunnen opschieten. Zorg er daarom voor dat ze elkaar vóór jullie vertrekken al wat beter leren kennen. Zo kun je bijvoorbeeld een daguitstapje organiseren of de kinderen van de bevriende koppels uitnodigen voor een logeerpartijtje bij je thuis.

Valkuil 2: “Elke dag samen uit, samen thuis”

Hebben jullie zin in een luie lees- en speelvakantie of willen jullie er voor dag en dauw op uittrekken? Het is goed om op voorhand met je vrienden af te stemmen hoe zij de vakantie zien en op welke manier ze hun dag het liefst invullen. Nog een goede tip: het is niet omdat jullie samen op reis zijn, dat jullie de hele dag met elkaar moeten optrekken.

Valkuil 3: “Zij gaan wel weer naar de bakker”

Samen op vakantie gaan is nog iets heel anders dan af en toe een namiddagje met elkaar doorbrengen. Iedereen heeft zijn mindere kantjes, en dat zorgt sowieso voor spanningen als je een paar dagen met elkaar optrekt. Als je van plan bent om een vakantiehuisje te delen met een ander gezin, kun je best enkele huisregels opstellen. Hoe pak je het aan met de boodschappen? Krijgen de kinderen ‘s morgens choco bij het ontbijt? Hoe laat gaan ze slapen?

Valkuil 4: “Die van hen zijn begonnen!”

Ook al komen de kinderen goed overeen, een ruzie is onvermijdelijk. Bespreek daarom op voorhand hoe jullie zullen reageren als de kinderen in de clinch gaan. Komen jullie tussenbeide of moeten ze het zelf oplossen? En is het oké om elkaars kinderen te straffen of niet? Zorg vooral dat een ruzie tussen de kinderen niet leidt tot een ruzie tussen volwassenen.

Valkuil 5: “Elke dag uit eten! Het is tenslotte vakantie …”

Over geldkwesties ontstaan al snel discussies: zijn jullie big spenders of eerder spaarzaam? Een bezoekje aan de supermarkt voor de dagelijkse boodschappen kan ontluisterend zijn. Hebben jullie hetzelfde bestedingspatroon? Kiezen jullie voor merk- of huisproducten? Ook als je samen op restaurant gaat, kun je beter goede afspraken maken. Delen jullie de rekening?

Als er ondanks alles toch ergernissen of problemen opduiken, is het goed om die meteen te bespreken. Wees niet bang dat je de pret zult bederven, maar vertel meteen wat er op je lever ligt. Anders loop je het risico dat kleine ergernissen en irritaties uitgroeien tot een kletterende ruzie.

MEER REISTIPS:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content