Samen opvoeden zonder ruzies

Samen een kind opvoeden, kan voor heel wat strubbelingen en ruzies zorgen. Helemaal op dezelfde lijn zitten met je partner hoeft niet, maar het eens zijn over de basisregels is een must. Met deze tips kan iedereen samen leren opvoeden zonder eindeloze discussies.

 1. Samen praten

  Praat met je partner over de opvoeding op een rustig moment, bijv. als de kinderen in bed liggen. Luister naar elkaar en sta open voor de mening van de ander. Maak samen afspraken over de basisopvoedregels en huisregels die jullie belangrijk vinden.

 2. Verschil mag er zijn

  Je zal nooit helemaal op één lijn zitten met je partner. Dit hoeft ook helemaal niet. Benoem de verschillen en laat je kind zien dat je die respecteert. Wil je partner niet dat er voor tv gegeten wordt, doe dit dan ook niet als je weet dat hij elk moment kan thuiskomen. Zeg tegen je kind: ‘Kom laten we de tafel dekken, papa vindt het leuk om samen te eten.’

 3. Complimenten geven mag

  Geef je partner eens een complimentje over wat hij goed doet. Ook als het om een vanzelfsprekende handeling lijkt te gaan: de kinderen in bad doen of met de kinderen spelen. Iedereen krijgt graag een complimentje

 4. Maak ruzies bespreekbaar

  Denk na over jullie ruzies en bespreek ze met elkaar. Gaat jullie ruzie echt over de kinderen of gaat het stiekem over jullie relatie? Misschien gaat het eigenlijk over de taakverdeling in jullie huishouding? Sta er bij stil en bespreek elk issue apart.

Lees ook:

 

Partner Content