image: iStock

Slechte slaper in huis? Dit is de oplossing!

Ben jij het ook zo moe? Je kleuter die ‘s avonds om de haverklap uit bed komt. Of je peuter die om half zes in de ochtend aan jouw bed staat. Of je baby die na x aantal maanden nog steeds niet doorslaapt? Nochtans zijn er een aantal tips die van jouw kinderen betere slapers maken.

Vroege vogels

Het merendeel van de kleine kids wordt wakker tussen 6 en 7 uur ‘s ochtends, maar sommigen staan zelfs al vroeger aan het bed van mama en papa te brullen dat het tijd is om op te staan. Niet zo leuk en bijzonder nefast voor je humeur.

Tip: eerst en vooral kan je ervoor zorgen dat er geen ochtendlicht binnen kan in de kamer van je kleintje. Zorg dus voor (rol)luiken of een verduisterend gordijn. Verder kan je ook opteren voor een speciale kinderwekker die aangeeft wanneer jouw kindje wél uit bed mag. Je kind later in bed stoppen in de hoop dat het langer zal slapen, heeft weinig effect!

Middagdutje? Ik wil niet!

Heeft je kindje duidelijk nog behoefte aan een middagdutje maar kon dat een aantal dagen niet door omstandigheden? Dan zou het wel eens kunnen dat je zoon of dochter ook vandaag weigert om te gaan slapen overdag.

Tip: laat je kindje de komende dagen een beetje vroeger gaan slapen ‘s avonds om de “verloren” slaaptijd in te halen. Laat je zoon of dochter ‘s morgens buiten spelen en ravotten…op deze manier zullen ze ‘s middags sneller in slaap vallen tijdens een middagdutje. Valt je kleintje toch niet meteen in slaap? Geen probleem…haal hem of haar niet meteen terug uit bed, maar laat het even alleen op de kamer. Wedden dat ze toch in slaap vallen.

Bang in het donker

“Mama, ik kan niet slapen want er zit zeker een monster onder mijn bed.” Of “mama, ik zie schaduwen op mijn muur en ik ben bang.” Heel wat kinderen zijn bang in het donker en hebben daarom schrik om te gaan slapen.

Tip: zorg er eerst en vooral voor dat je kindje bijvoorbeeld een knuffel in bed liggen heeft die hem troost kan bieden. Maak het bedritueel ook zo rustig en kalm mogelijk en stel je kindje op het gemak (“mama is beneden, er kan niets gebeuren”). Een beetje extra aandacht kan wonderen doen!

Ik moet pipi doen! Ik wil nog eens drinken!

Je hebt net de kinderen ondergestopt, wanneer dochterlief vanuit haar kamer roept: “Mama, ik wil nog eens drinken.” Of de zoon die zegt dat hij nog even pipi moet doen…ondanks het feit dat hij twee minuten geleden nog op het toilet zat. Je kan de excuses zo gek niet bedenken of je kinderen roepen je er wel terug voor naar hun kamer. De ideale manier om bedtijd nog een beetje uit te stellen, toch?

Tip: neem een keukenwekkertje mee naar boven en zet het op 15 minuten. Maak je kinderen duidelijk dat wanneer het wekkertje gaat, iedereen écht slaapwel zegt. Jij zorgt ervoor dat iedereen voor die tijd nog even gedronken heeft, nog eens naar toilet is geweest én voldoende knuffels van jou heeft gekregen.

In en uit bed kruipen

Heb jij thuis zo’n kleine uk rondlopen die ‘s avonds nog een keer of vijf uit bed komt nadat het bedritueel is afgerond? Best vermoeiend!

Tip: past jouw kindje nog in een slaapzak? Dit kan ervoor zorgen dat je zoontje of dochtertje niet om de haverklap uit bed kruipt! Zijn de kids al een beetje groter en slapen ze al in een gewoon bed, dan kan je een “babyhekje” installeren aan de deur van de kamer. Zo kan je kleuter niet uit z’n kamer. Wanneer het toch uit bed kruipt, stuur je het op een rustige manier terug in bed. Hou dit consequent vol!

Lees ook:

Partner Content