Zomerse pijntjes bij kleintjes: wat te doen?

Door -
Kinderen en ongelukjes, een combinatie die niet te vermijden valt! Maar weet jij wat je moet doen als je kind op vakantie te maken krijgt met een tekenbeet? Of een kwallenbeet? En wat met brandwonden of schaafwonden? Zo los je het op.:

Tekenbeet

Een teek is een vervelend beestje dat zich in de huid vastzuigt met zijn kopje. Het lijfje is nog wel zichtbaar aan de buitenkant en als je goed kijkt, zie je de pootjes bewegen. Er bestaan geen middelen om tekenbeten te voorkomen. Een teek is klein, maar onderschat het gevaar niet!

Verwijder de teek met een speciaal tekenpincet en doe dit zo snel mogelijk. Wanneer je dit binnen de 24 uur doet, is er niks aan de hand. Als je geen tekenpincet hebt, ga je naar de dokter. Hou erna de huid goed in de gaten. Mocht er een rode kring optreden, dan ga je meteen naar de huisarts. Hij zal je dan antibioticum voorschrijven. De kring kan vrij ver van de oorspronkelijke beet zitten, dus controleer het lichaam goed!

Tekentang – € 6,26 – Koop hier.

Wespen- of bijensteek

Wespen en bijen steken meestal uit verdediging. Leg je kind dus duidelijk uit dat je een wesp nooit met de hand mag wegjagen. Dit beschouwen deze beestjes als een aanval en dan zullen ze steken. Zo’n steek is pijnlijk en kan zelfs gevaarlijk zijn.

Mocht je kleintje toch gestoken zijn, controleer dan als eerste of de angel er nog inzit. Zo ja, verwijder die dan meteen door hem met de nagel eruit te krabben. Doe dit niet met een pincet, want dan vererger je het alleen maar. Daarna zuig je het gif uit de steek. Dit doe je met een speciale gifzuiger of je mond. Hierna kun je de steek met een kalmerende gel of speciale crème behandelen.

Verkoelende gel – € 10,15 – Koop hier.

Kwallenbeet

Gevaarlijke kwallen kom je tegen rond de Middellandse Zee. Een kwal scheidt bijtende- en ontsteking veroorzakende stoffen af als je in aanraking komt met de tentakels.

Een kwallenbeet kan pijnlijke huidirritatie, zwellingen en ontstekingen veroorzaken. Reinig de huid met Calendula of alcohol (niet bij de allerkleinsten!) en ga naar de dokter.

Calendula Zeep – € 5,57 – Koop hier.

Brandwonden

Mocht je kindje zich bijvoorbeeld aan die barbecue verbrand hebben, ga dan als volgt te werk:

  1. Afkoelen. Houd de wonde onder koel tot lauw stromend water. Gebruik geen ijskoud water! Doe dit voor minstens 10 minuten, liefst langer.
  2. Prik een brandblaar nooit door!
  3. Laat het velletje van de blaar gewoon zitten en verwijder het niet.
  4. Brandwonden zijn zeer kwetsbaar, werk daarom zo steriel mogelijk.

Is het een ernstige wonde? Ga dan meteen naar een arts. Doe dit ook wanneer je kind een wonde, maar geen pijn heeft. Dit kan betekenen dat er een zenuw geraakt is waardoor hij de pijn niet voelt.

Verbranding door de zon

De risico’s van verbranden worden vaak onderschat. Te veel en te fel zonlicht kan vooral bij kinderen voor problemen zorgen.

Toch is verbranding door de zon goed te voorkomen:

  • Mijd zoveel mogelijk het directe zonlicht en smeer je kindje heel goed in met een hoge factor zonnebrandcrème (SPF 50).
  • Smeer hem om de paar uur opnieuw in.

Mocht hij toch verbrand zijn, behandel de huid dan met een kalmerende aftersun die geschikt is voor zijn leeftijd. Aloë Vera helpt ook goed. Blijf uit de zon tot de verbranding over is.

Verzachtende herstellende crème – € 11,25 – Koop hier

Oorpijn en oorontsteking

Oorpijn en oorontstekingen kunnen vaker voorkomen op vakantie. En dan vooral door het veelvuldig zwemmen.

Een oorontsteking kan erg veel pijn doen. Geef je kindje een aspirientje en kijk of dat helpt. Een koele doek kan ook de pijn verlichten. Mijd het water! Mocht een aspirientje niet werken, raadpleeg dan de plaatselijke huisarts.

Waterbestendige oordopjes – € 6,26 – Koop hier.

Jeuk

Jeuk is niet gevaarlijk, maar wel supervervelend! Ga eerst en vooral na wat de oorzaak is. Gebruik je een ander wasmiddel? Ligt je kindje op een vakantiebedje wat niet van jou is? Is hij in contact gekomen met beestjes?

Mentholpoeder geeft verkoeling, maar je mag dit niet op de huid van hele kleine kinderen aanbrengen. Wat je dan moet doen?

  • Een apotheker kan je advies geven.
  • Probeer te voorkomen dat je kind gaat krabben. Dat verhelpt de jeuk eventjes, maar kan littekens veroorzaken. Bovendien zit er vaak vuil onder de nageltjes, wat kan zorgen voor ontstekingen.

Schaafwonden

Valpartijen kun je niet voorkomen en schaafwonden zijn dan ook vaak het gevolg. Zitten er restjes vuil in de wonde? Spoel ze dan met gekookt en afgekoeld water. Valt jouw kind vaak? Dan is het handig om een fles te vullen met zo’n water en deze in de koelkast te bewaren. Zo kun je de wonde snel spoelen.

Na de spoelbeurt reinig je de wonde. Tegenwoordig bestaat er ontsmettende spray die je op de wonde spuit. Dit gaat sneller en is dus makkelijker voor je kindje. Laat de schaafwonde drogen en kleef er een pleister op als je kind dat wilt.

Ontsmettende spray – € 8,50 – Koop hier.

Bron: oeiikgroei.nl

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!