©iStock

Speelgoed delen: zo lukt het wél

“Neen, dat is van mij!” gilt je kind, zodra een ander kindje nog maar naar zijn auto of pop kijkt. Spelen is delen, maar niet voor elk kind even makkelijk. Met deze tips breng je er verandering in.

Delen moet je leren

Leren delen is een belangrijk deel van de ontwikkeling van kinderen. Peuters zijn heel erg op zichzelf gericht en kunnen zich nog niet verplaatsen in een ander. Ze spelen ook vaak naast elkaar in plaats van met elkaar. Ze kunnen moeilijk hun eigen speelgoed afstaan of pakken dingen van een ander kind af.

Op de leeftijd van 4 à 5 jaar begrijpen kinderen meestal dat je ook iets om de beurt kunt doen en speelgoed kunt delen. Tot die dag kun je misschien al verder met deze tips:

Geef het goede voorbeeld

Leer je kind delen door te laten zien hoe het moet. Geef je kind bijvoorbeeld een stuk van het koekje dat je eet, of laat hem meedoen met wat jij doet. Gebruik het woord delen hierbij regelmatig, zodat het blijft hangen. Laat hem zien dat je geeft en neemt, compromissen sluit en deelt met anderen. Zo pikt hij het vanzelf op.

Iedereen gelijk voor de wet

Behandel elk kind hetzelfde. Laat niet toe dat je jongste kind dingen afpakt van zijn/haar broer of zus omdat hij/zij de kleinste is. Oudere kinderen kunnen gefrustreerd raken als ze hun kleine broertje of zusje altijd zijn/haar zin moeten geven. Behandel vriendjes, neefjes en nichtjes die op bezoek zijn hetzelfde als je eigen kinderen.

Leg je kind de voordelen uit

Moedig je kind aan om te delen door uit te leggen dat als hij zijn speelgoed deelt, hij ook met het speelgoed van zijn vriendje mag spelen. Je kunt uitleggen dat speelgoed delen niet betekent dat hij zijn speelgoed weggeeft en dit benadrukken door een keukenwekker te zetten, waarna hij zijn speelgoed weer terugkrijgt.

Overleg met je kind

Je kind hoeft niet alles te delen tijdens een speelafspraak. Vraag van te voren aan je kind welk speelgoed hij liever niet deelt en vind samen een speciaal plekje voor die spulletjes. Vraag hem ook welke speeltjes hem leuk lijken om samen mee te spelen straks. Zo bereid je hem mentaal voor op het samen spelen. Je kunt ook vragen of zijn vriendje speelgoed meeneemt, zo hoeft je kind niet als enige zijn spullen te delen.

Maak delen leuk

Kies leuke activiteiten uit om het delen met andere kinderen te leren. Bijvoorbeeld: kleien, spelen met auto’s of iets bouwen met blokken. Laat de kinderen een paar minuten samenspelen. Houd het spelen goed in de gaten en geef de kinderen een compliment als het goed gaat.

Geef complimenten

Je kind straf geven, zeggen dat hij egoïstisch is of hem dwingen een speeltje af te geven, heeft een tegenovergesteld effect. Hij wil dan alleen maar zijn spulletjes extra beschermen. Je kunt hem beter aanmoedigen om te delen en hem helpen inzien dat speelgoed delen met vriendjes best leuk is.

Lukt het niet? Reageer snel!

Reageer snel als je ziet dat je kind iets afpakt. Leg duidelijk uit waar je kind mee moet stoppen en wat hij/zij in plaats daarvan moet doen. Bijvoorbeeld: “Finn, stop met de bal af te pakken en geef die terug aan Emma. Als jij met de bal wilt spelen, moet je het lief vragen aan Emma.” Luistert hij niet? Zet hem dan een minuut apart. Dat kan eerst in dezelfde ruimte, maar als je kind wat ouder is en tegenstribbelt ook in een andere ruimte. Vertel dat je kind 1 minuut stil moet zitten. Als je kind dat heeft gedaan, kun je hem/haar weer mee laten doen. Soms moet je dit meerdere keren herhalen.

Bron: mamaenzo.nl

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

Partner Content