Caucasian brothers wearing superhero costumes in backyard

Speeltoestel in je tuin: tips en inspiratie

Een speeltoestel in je tuin, je kids zullen vast in de wolken zijn. Zie je ze al klimmen, klauteren en glijden in het zomerzonnetje? Lees dan zeker verder en ontdek waar je op moet letten als je zo’n speeltoren wilt kopen.

Pret verzekerd met een speeltoren!

Schermpjes aan de kant, het is tijd om buiten te spelen! Kan het nog makkelijker dan in de eigen tuin? Een speeltoestel heeft niets dan voordelen:

  • Buitenspelen is ontzettend belangrijk! Als het speeltoestel zich in de tuin bevindt, is de drempel erg laag. Actief bezig zijn zorgt voor een betere coördinatie, behendigheid en evenwicht.
  • Een goed speeltoestel zet aan tot bewegen. Dit is niet enkel voordelig voor het lichaam, maar ook voor de geest. Kinderen die veel buitenspelen en bewegen kunnen zich beter concentreren in de klas.
  • De meeste speeltoestellen prikkelen de fantasie van je kind. Het is niet zomaar een houten constructie met een schommel en glijbaan, maar een heus kasteel of een gigantische boot.
  • Je kind kan spelen in een veilige omgeving waar je makkelijk zicht op hebt, terwijl je toch nog andere dingen kunt doen.
  • Je kinderen hebben er jarenlang plezier van!

Speeltoestel in je tuin: waarop moet je letten?

Hou rekening met de leeftijd van je kind

Speeltuigen bestaan in eindeloos veel verschillende opstellingen en formaten. Kies je een babyschommel of al een gewone? Heb je graag een zandbak onderin en hoe hoog mag het platform voor de glijbaan zijn? Bij je keuze hou je rekening met de leeftijd van je kleintje. Ideaal zijn de speeltorens waar je in de loop van de tijd stukken aan kunt bouwen. Zo groeien ze niet enkel mee met je kinderen, maar kun je de kosten ook wat spreiden. Of misschien verschijnt er ineens een heuse klimmuur aan het speeltuig voor de verjaardag van je kleine aapje?

Denk aan een veilige ondergrond

In de meeste gevallen plaats je het speeltoestel in je tuin op het gras, maar ook rubberen tegels zijn een optie. Hierdoor verminder je het risico op verwondingen moesten ze ergens vanaf vallen.

Hoeveel plaats heb je in je tuin?

Toegegeven, het is aanlokkelijk en als je ‘t aan de kinderen vraagt, kan het niet groot genoeg zijn. Mispak je echter niet aan de grootte van zo’n toestel, want je hebt best veel ruimte rondom het speeltuig nodig. Meet je tuin nauwkeurig op en teken een plannetje op schaal om te zien waar je het toestel het best kunt plaatsen.
Kies ook een speeltoren die je zelf mooi vindt. Er bestaan toestellen in de meest vrolijke kleuren, maar een simpele houten versie is een stuk rustiger in je tuinbeeld.

Wil je toch graag kleur toevoegen? Ga dan voor een paar details zoals vrolijke vlaggetjes bijvoorbeeld.
Tip: als je kleine kinderen hebt, is het belangrijkdat je toezicht houdt als ze aan het spelen zijn. Hoe leuk is het om ruimte te voorzien aan het speeltuig voor je eigen schommelstoel? Zo ben je steeds vlakbij!

Kant-en-klaar kopen of zelf aan de slag?

Hier zijn verschillende mogelijkheden.

  • Het makkelijkst is om een kant-en-klaar pakket te kopen en meteen ook de service erbij te boeken. Tegen betaling komen bepaalde firma’s je speeltoestel in je tuin zelf in elkaar steken. Handig voor mama’s en papa’s die niet zo handig zijn of gewoon minder tijd hebben.
  • Het zelf in elkaar zetten is doorgaans niet moeilijk, mits een duidelijke handleiding natuurlijk. Je broer of zus, beste vriend(in) of buurman/vrouw optrommelen om een handje te komen helpen is altijd een goed idee. In ruil voor een hapje en een drankje zeggen zij vast geen neen!
  • De echte creatievelingen gaan helemaal zelf aan de slag met hout uit de bouwhandel. Het voordeel is dat je hiermee verrassend uit de hoek kunt komen, het speeltoestel helemaal aan de vorm en grootte van je tuin kunt aanpassen en volledig je ding kunt doen.

Inspiratie nodig? Deze leuke voorbeelden vonden wij op Pinterest.

Bronnen: mamaexpert.be, huisvlijt.com

NOG MEER BUITENSPEELPLEZIER:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content