© Getty Images

Stille momenten inbouwen: cruciaal voor je kindje

Heeft jouw kleintje voldoende zogenaamde stille of rustige momenten in zijn of haar dag? Goed zo, want die zijn zowel voor hun fysieke als mentale ontwikkeling erg belangrijk. Benieuwd hoe je die momenten kunt inbouwen?

Stille momenten belangrijk

Ook al lijkt het misschien niet zo, een gemiddelde dag kan behoorlijk druk en heftig zijn voor onze kindjes. Ze krijgen namelijk heel wat prikkels te verwerken, waardoor ze behoorlijk vermoeid raken. Regelmatig stille momenten inplannen heeft niet alleen een positieve werking op hun lichaam en de groei, ook de ontwikkeling van hun brein heeft er alle baat bij.

Maar elke dag een rustmomentje inplannen om je kindje de tijd te geven om te resetten en op te laden, lijkt makkelijker dan het is. Eens ze druk aan het ravotten zijn in de tuin, is het niet evident om een stil moment te introduceren. Hoe plan je zo’n moment van rust best in? Het antwoord: structuur!

Rustmomenten inbouwen, hoe doe je dat?

1. Werk met een schema

Stel een schema op van de dag aan de hand van pictogrammen of afbeeldingen. Zo ziet je kindje meteen wanneer het tijd is om te eten, zich aan te kleden, buiten te spelen, maar ook om te rusten. Kinderen reageren heel goed op zo’n visueel schema en het helpt hen zich voor te bereiden op wat gaat komen.

2. Kies een duidelijk eindpunt

Zorg dat je de activiteit die net voor het stil moment komt duidelijk kunt begrenzen. Je kunt je voorstellen dat een rustmoment introduceren als je kindje net heerlijk aan het ravotten is in de tuin niet enthousiast onthaald wordt. Kies liever voor een spel met een duidelijk eind of plan het rustmoment in na het vieruurtje.

Wat doe je tijdens stille momenten?

Wat houdt dat nu precies in, zo’n stille momenten? Ondanks dat we het stil noemen, is dat geen vereiste. Het is de bedoeling dat je kindje rust en ontspant tijdens deze herstelmomentjes, maar dat kan bijvoorbeeld ook met een zacht muziekje. Het is ook niet de bedoeling dat je kleintje stil in de zetel moet zitten – al mag dat natuurlijk wel -, er zijn heel wat activiteiten die rust brengen. Zoals:

Bouwen

Met blokken bouwen kan een manier zijn om tot rust te komen. Zorg ervoor dat er steeds een bak of mand met blokken, Lego of Kapla staat waarmee ze creatief aan de slag kunnen.

stille momenten rustmomenten herstelmomenten

Little Dutch Bouwblokken Blue – € 19,95

stille momenten rustmomenten herstelmomenten

Just Blocks Houten Blokken Medium Pack (166 stuks) – € 79

stille momenten rustmomenten herstelmomenten

Kapla kist met 280 plankjes en kunstboek groen – € 84,95

Kleuren

Ook kleuren brengt rust in het hoofd. Is je kindje nog te klein om met kleurpotloden aan de slag te gaan? Dan zijn er gelukkig heel wat alternatieven zoals speciale krijtjes of kleuren met water.

stille momenten rustmomenten herstelmomenten

Crayon Rocks Sojawaskrijtjes (64 stuks) – € 44,95

stille momenten rustmomenten herstelmomenten

Ballon Media N.v. Kleuren Met Water – € 12,99

Boekjes lezen

Boekjes lezen, of gewoon bekijken als je kindje nog niet kan lezen, is perfect om tot rust te komen. Wil je kindje steeds hetzelfde boek? Maak je geen zorgen. Op die manier leren ze alles over voorspelbaarheid en routine. Zorg ervoor dat de favoriete boeken van je kind steeds binnen handbereik zijn.

Bronnen: mother.ly, mamaenzo.nl

Zeker ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content