Zo leer je je kind tafelmanieren

In elk familiealbum kom je ze tegen: foto’s waarop baby of peuter pronkt met een gezicht vol pudding, fruitpap of aardappelpuree. Zijn tafelmanieren en kleine kinderen dan echt een onmogelijke combinatie?

Het is altijd weer een kostelijk zicht: ukken met een snoet en kleren vol, pakweg, spaghettisaus.

Voor mama en papa is het soms minder leuk om vast te stellen dat hun kinderen aan tafel het meest onwaarschijnlijke gedrag vertoont.

Als baby pas leert een lepeltje vast te houden, is “enig gemors ” uiteraard begrijpelijk. Wat doe je met een peuter die het systematisch nodig acht zijn tomatensoep over het tafelkleed te verspreiden?

Enkele tips om je kind tafelmanieren aan te leren

  • Begin bij jezelf. Kinderen aanvaardbaar tafelgedrag aanleren is een hoogst individuele zaak die ondermeer afhangt van de leeftijd van je kind. Maar ook hier geldt: kinderen doen grotendeels wat hen geleerd wordt. En goede tafelmanieren beginnen dus bij … jezelf.
  • Ga voor een positieve aanpak . Ook bij het aanleren van tafelmanieren is positieve bekrachtiging een juiste aanpak. Wie zijn kind prijst als het netjes eet, mag ook in de toekomst correct tafelgedrag verwachten.
    Bovendien moet het eten een aangename gebeurtenis zijn die het kind uitnodigt om nieuwe smaken te ontdekken. Tracht daarbij je kind zoveel mogelijk (gezonde) variatie aan te bieden zodat het ook iets anders leert eten dan typische “kindergerechten” als spaghetti of vol-au-vent met frietjes. Uiteraard betekent dit ook dat je als ouder eet wat de pot schaft.
  • Kijk uit voor aandachttrekkerij . Naarmate je peuter ouder wordt, zal je op een bepaald moment merken dat het lijkt alsof de tafelmanieren die hij of zij op heel jonge leeftijd aanleerde, plots helemaal vergeten zijn. Terwijl je peuter zes maanden eerder flink alleen met een lepel pudding kon eten, lijkt het alsof hij teruggevallen is in een neanderthaler stadium waarin steevast de helft van de pudding op de vloer belandt. De kans is zeer groot dat dit morsen deel uitmaakt van het pesterige “ik ga even kijken hoever ik kan gaan” gedrag dat opgroeiende peuters kenmerkt. Of je kind in deze fase zit of nog jonger is, van zodra je merkt dat hij of zij opzettelijk eten morst dien je in te grijpen. Indien je dat niet doet en telkens aandacht aan je uk schenkt als hij dergelijk gedrag vertoont, zal dit hem alleen maar aanmoedigen om verder te doen.

Zodra je kind ertoe in staat is (bijvoorbeeld als hij begint te praten) kan je een stapje verder gaan in het aanleren van tafelmanieren. Wees ook dan consequent in het zelf toepassen van wat je je kind aanleert.

En bedenk dit: samen tafelen moet naast een levensnoodzakelijke bezigheid immers in de eerste plaats een uitstekende gelegenheid zijn om gezellig met het hele gezin samen te zijn en te genieten.

Dit mag je ook niet missen:

Partner Content