Image: Shutterstock

Voor het eerst in een groot bed slapen

Kruipt jouw peuter ‘s nachts over de spijlen van z’n bed? Of hebben jullie het kleine bedje nodig voor de baby die op komst is? Dan is het misschien tijd om je kindje voor het eerst in een groot bed te laten slapen. Die overgang verloopt niet altijd even soepel, daarom enkele tips.

Wacht het juiste moment af

Heel wat experten raden aan om te wachten tot je kindje 3 jaar is om het te verhuizen naar een groot bed, maar het kan in principe al vanaf 18 maanden. Aan jou als ouder dus om hierin het juiste moment te kiezen. Let er wel op dat je de eerste nacht slapen in een groot bed niet laat samenvallen met een andere grote gebeurtenis (eerste dag naar de peuterklas, op vakantie,…). Komt er binnenkort een broertje of zusje bij? Laat je oudste spruit dan enkele maanden voor de bevalling verhuizen naar z’n nieuwe bed. Zo heeft het geen reden om jaloers te zijn op de baby.

Maak er iets leuks van

Betrek je kindje bij het hele gebeuren. Ga samen shoppen en kies (in de mate van het mogelijke natuurlijk) samen het bed uit. Laat je kleine uk eventueel zelf ook een dekbedovertrek uitkiezen. Ook de favoriete knuffels verhuizen mee naar het grote bed! Wees enthousiast over deze grote stap en laat jouw kleintje het bed aan oma, opa, neefjes en nichtjes zien.

Kies het juiste bed

Natuurlijk zijn er heel wat verschillende soorten kinderbedden op de markt. Laat je niet verleiden om een bed te kopen waarop je kind na twee jaar uitgekeken is. Kinderen groeien snel en ook hun interesses veranderen vaak. Geen piraten-, prinsessen- of racewagenbed dus! Ga voor een degelijk, sober exemplaar en vrolijk de kamer op met posters of muurstickers.

Routine blijft belangrijk

Verander de routine voor het slapengaan niet omdat je kindje nu in een groot bed zal slapen. Het is net die routine (bad, verhaaltje lezen, knuffel en zoentje geven) die je kind houvast geeft.

Hou er sowieso rekening mee dat je kindje de eerste dagen sowieso zal moeten wennen aan het grote bed. Het instoppen zal bijvoorbeeld iets langer duren, je kleintje zal vroeger wakker zijn ‘s morgens of staat ‘s nachts plots aan de rand van jullie bed. Even op de tanden bijten, consequent optreden en je zal merken dat de overgang toch vlotjes verloopt.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content