Vrolijk onderweg…

Met kinderen op vakantie gaan is fantastisch. Samen kan het hele gezin genieten van een heerlijke, ontspannen tijd. Al is een sterke oganisatie van die vakantie geen overbodige luxe. Onder ‘organisatie’ valt de trip zelf, zeker als je met de auto gaat.

Een bende joelende kinderen op de achterbank midden in de file kan wel eens voor de nodige stress en frustraties zorgen en dat is toch niet de bedoeling van vakantie?

Tijdens een lange reis zal je peuter zich al snel vervelen . Daarom is het belangrijk dat hij steeds wordt afgeleid. Probeer de reis dus voor iedereen zo aangenaam mogelijk te maken.

 • Favoriete speeltjes gaan mee. Geef je kind een rugzak die het naar hartelust kan vullen. Eigen gekozen speelgoed kan van onschatbare waarde zijn onderweg.
 • Goed speelgoed voor onderweg zijn kleurboeken, puzzels, plastic dierenplakfiguren voor op de ramen en zelfs de game boy of Nintendo.
 • De allerkleinsten beleven uren plezier aan een doosje met spullen om mee te rinkelen en rammelen. Veel kinderen vinden het geweldig om een eigen stuurtje te hebben en mee te rijden. Gezelschapsspelletjes kunnen met 2 gespeeld worden op de achterbank.
 • De favoriete knuffel mag natuurlijk niet ontbreken bij een dutje.
 • Zorg voor genoeg fris drinken, fruit en wat koekjes. Een heel klein beetje snoep kan ook geen kwaad: het is immers vakantie!
 • Waw ! Zoveel volk onderweg. Hoeveel Nederlanders zijn jullie al tegengekomen en hoeveel Duitsers? Nummerplaten tellen: een spelletje dat het al jaren goed doet. Is je kind wat klein om te tellen, dan is het aan mama of papa, maar je kind beleeft er evenveel plezier aan.
 • Zwaaien naar andere auto's. Zo wens je iedereen een prettige vakantie. Zwaaiende kinderen worden vaak enthousiast onthaald.
 • Maak onderweg voor kleine kinderen zoveel mogelijk gebruik van 'natuurlijke afleiding'. Een landschap met koeien en paarden kan ze keer op keer in enthousiast geschreeuw doen uitbarsten. Vooral als je er een spelletje van maakt, zoals 'Ik zie, ik zie wat jij niet ziet'.
 • Raadspelletjes . "Ik heb iets of iemand in mij hoofd. Jij moet raden wat en mag vragen stellen, maar ik antwoord enkel met ja of neen." Dit spelletje kan uren doorgaan, maak het je kind natuurlijk niet té moeilijk!
 • Een ander leuk spelletje is 'om ter langst' . Wie kan het langst zijn adem inhouden, wie kan het langst zwijgen, wie kan het langst 'A' zeggen,…?
 • De Gebroeders Grimm achterna! Je kan samen een verhaaltje vertellen , om de beurt maakt iemand een zin.
 • De weg mee volgen. Probeer je kinderen attent te maken naar waar je rijdt, welke weg je volgt, hoeveel kilometer je al hebt afgelegd,… Zo voelen zij zich heel belangrijk en een beetje reisleider. Als zij niet zouden volgen, zouden jullie vanzelfsprekend hopeloos verkeerd rijden.
 • Boekjes kijken en lezen. Voorzichtig hiermee, voor je vertrekt weet je maar al te best of je kind snel wagenziek wordt. Misschien ben je zelf niet in staat om een letter te lezen in de auto. Dat komt omdat je je ogen fixeert op een stilstaand beeld terwijl je zelf in beweging bent, met als gevolg dat je maag protesteert. Sommige kinderen hebben er überhaupt geen last van.
 • Zingen ! Vind je het een beetje gek die mensen die in de auto een hele uitleg tegen zichzelf doen, maar in werkelijkheid in verbinding staan met hun mobiele telefoon? Diezelfde mensen zullen versteld staan als ze een auto vol zingende mensen passeren. De muzikale familie heeft uren plezier. Je kan herinneringen bovenhalen aan je jeugdbewegingtijd, maar je hoeft ook niet in een koor gezeten te hebben. Het is de sfeer die telt. Als papa vals zingt, liggen de kinderen in een deuk. 'You are my sunshine' staat op nummer 1 van de Top 10.
 • Beschik je toch niet over een fenomenale zangstem, zet dan een muziekcassette of CD'tje met kinderliedjes op. Iedereen kan meebrullen en valszingen valt niet zo op. Hierbij de nodige raad om K3 of Ploptoestanden tijdig af te zetten voordat je horendol wordt. Voor kinderen is het nooit genoeg. Kan je die liedjes zelf echt niet horen, dan is een walkman voor je kind ideaal.
 • Ja mag al een tijdje bezig zijn, een peuter heeft geen tijdsbesef en verveelt zich al gauw. Verras hem daarom met kleine cadeautjes . Het favoriete koekje kan je inpakken, maar ook een nieuw speeltje of een schepje waar hij straks op het strand tot aan de andere kant van het water kan graven…
 • Het allerbelangrijkste is om de 2 uur een moment van pauze

Partner Content