©iStock

Wat als je kind een sterke voorkeur heeft voor mama of papa?

Je staat ‘s nachts naast zijn bedje als hij roept, je maakt zijn eten, je ververst zijn pamper,…. En dan komt papa thuis en vliegt je kleinste hem in de armen alsof hij hem al 3 weken niet meer gezien heeft. Papa is sowieso zijn superheld! En jij… jij kijkt vol afgunst toe.

Of het kan ook omgekeerd natuurlijk. Maar geen paniek: de meeste peuters komen in een fase waarin ze de voorkeur geven aan mama of papa. Leuk natuurlijk als jij degene bent die zijn voorkeur geniet, minder fijn als hij altijd aan je partner hangt.

Het goede nieuws bij fases is dat ze niet eeuwig duren én dat je het niet persoonlijk moet opvatten. Bevind jij je momenteel in de fase waarin je peuter een sterke voorkeur heeft voor de ene ouder boven de andere? Hou het volgende in gedachten:

Doe leuke dingen samen

Ben jij de ouder die wordt ‘afgewezen’? Verzin dan een leuke activiteit die alleen jullie samen kunnen doen. Bedenk ook speciale routines die je peuter bij zowel jou als je partner heeft, en probeer je daaraan te houden, zelfs als je kind zijn voorkeur weer duidelijk maakt.

Toon onvoorwaardelijke liefde

Blijf sterk, ook al is het verleidelijk of moeilijk tegen te houden als je verdrietig bent door de afwijzing. Laat je peuter weten dat het oké is als hij de voorkeur geeft aan de ene ouder boven de andere. Houd in het achterhoofd dat deze fase ook weer overgaat.

Samen zorgen

Zorg jij het meest voor je kind? Dan is de kans groter dat je peuter vooral naar jou trekt. Betrek je partner dan ook in de zorg voor jullie kind. Je partner kan bijvoorbeeld elke avond een deel van de routine op zich nemen. Of las een beurtrol in.

Deel de spotlight

Is je partner altijd thuis terwijl jij buitenshuis werkt? Dan is de kans groter dat je kind een voorkeur krijgt voor de ouder die thuis is. Als thuiswerkende partner kun je proberen wat meer uit de schijnwerkers te stappen om je partner ‘een kans’ te geven om thuis centraal te staan. Het laat je peuter zien dat beide ouders op gelijke voet staan.

Jij blijft de ouder

Het is oké als je peuter  zijn voorkeur uitdrukt, door bijvoorbeeld veel met jou te spelen in plaats van je partner, maar het is ook goed om erop te staan dat je partner deel gaat uitmaken van het plezier. Mag alleen jij zijn schoenen of jas aantrekken? Ga daar niet in mee en laat je partner zijn ding doen. Jullie blijven de ouders en jullie nemen de beslissingen.

Wees geduldig

And last but not least: wees geduldig. Het heeft geen zin om je peuter te dwingen of te straffen als een van jullie zich afgewezen (en daardoor verdrietig) voelt. Je kleintje ontwikkelt zijn relationele vaardigheden en heeft de ruimte nodig om zijn eigen beslissingen te kunnen nemen als het gaat om mensen.

En denk eraan: zoals de meeste peuterfasen gaat dit ook weer voorbij.

Bron: Famme.nl

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content