GettyImages

Je hal op kindermaat: een manier om de zelfstandigheid te stimuleren

Door Celine Werner

Je kleintje kan meer dan je denkt, alleen moet je er natuurlijk voor openstaan en het hem toelaten. Je kunt namelijk de zelfstandigheid van jouw peuter stimuleren door hem zelf dingen te laten nemen of opbergen. De hal is daar dé uitgelezen plek voor.

5x de zelfstandigheid van je peuter ondersteunen

Sesam open u

Staat er een vestiairekast zonder schuifdeur in de hal? Dan bevinden de handvaten zich vaak te hoog voor je telg. Sommige slimmeriken slagen er toch in om de deuren te openen door hun kleine vingertjes door het smalle kiertje tussenin te wurmen. Maar dat lukt niet altijd natuurlijk. Bovendien kan het gevaarlijk zijn. Bevestig er in dat geval een touw aan, zodat hij of zij de deuren op eigen houtje kan openmaken.

Kijk mama, hélemaal alleen opgehangen

Hang een kapstok aan de muur ter hoogte van je kind, en zie ‘m blinken van trots omdat hij erin geslaagd is om zelfstandig zijn jasje op te hangen. Wedden dat jij ook fier zult zijn?

Zo wordt opbergen een feest

Ga samen een mooi mandje kiezen in de winkel, of knutsel samen een wondermooie opbergdoos in elkaar. Plaats deze ook zo laag mogelijk in de kast, zodat je kind zonder hulp zijn muts, hoed, jas, sjaal, pet of handschoenen kan wegstoppen.

Spiegeltje spiegeltje aan de wand

Peuters vinden spiegels geweldig, al is het maar om gekke bekken te trekken. Maar wist je dat ze er ook veel van kunnen leren? Niets is schattiger dan een kapoen die observeert hoe hij die hippe pet op z’n hoofd moet zetten.

Krukje voor mijn prutsje

Voor kinderen die eigenhandig hun sokken of schoenen willen aantrekken — al zijn peuters daar soms iets te jong voor — is een krukje een écht hebbeding.

PS Een eigen schoenenrek vinden kinderen vaak héél ‘cool’!

Zéker ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content