© Shutterstock

Zindelijk in 1-2-3

Zit jouw peuter nog in de luiers? Een kind vanaf 22 maanden maak je in drie dagen zindelijk, zegt de Amerikaanse schrijfster Lora Jensen. Overdag en ‘s nachts. Euhm, hebben wij iets gemist?

Lora Jensen is mama van zes kinderen en heeft  ‘3 Day Potty Training‘ geschreven. De bedoeling is dat je je drie dagen met je kind opsluit in huis zonder televisie, telefoons en andere stoorzenders. Vervolgens hou je je keihard vast aan twee principes: herinner je kind er steeds aan dat hij moet zeggen als de nood hoog is. En vooral: gooi meteen alle luiers weg. “Vraag je kind niet of hij naar het potje moet, maar herinner hem eraan dat hij het zelf moet zeggen. Als een kind controle krijgt over het proces, dan zullen ze er niet tegen vechten”, stelt Lora. In de VS zijn ze dolenthousiast over de methode. 44% van de reviews op Amazon bestaat uit juichende vijf sterren. Dan moet het wel waar zijn, toch? Maar: 56% van de overige lezers is toch iets minder lyrisch. Doorweekte onderbroeken, getraumatiseerde kinderen,…

Niet afdwingen

Is het mogelijk om zindelijk te worden in drie dagen, als je nog geen twee bent? “Zindelijk worden kun je niet afdwingen“, zegt orthopedagoog en psycholoog Tamar de Vos. “Sommige kinderen kunnen met 22 maanden zindelijk worden, anderen zijn er op die leeftijd echt nog niet aan toe. Bij die kinderen, die er nog niet klaar voor zijn, kan zo’n intensieve korte zindelijkheidstraining een flinke deuk in het zelfvertrouwen opleveren. Je vraagt dan iets van hen waar ze op dat moment fysiek gewoon nog niet toe in staat zijn. Als je je kind bovendien voortdurend eraan herinnert dat hij het hoort te zeggen dat hij moet, dan komt het er eigenlijk op neer dat je vraagt of hij moet. Ik denk dat een flink aantal van de kinderen die na drie dagen zindelijk lijken te zijn, een terugval krijgen als de aandacht weer wat minder gericht is op de potjestraining.”

Weg met die luiers

Toch is Tamar het niet oneens met alle onderdelen van de training. “Ik raad ouders ook regelmatig aan alle luiers overdag weg te doen. Zo is de boodschap duidelijk dat het nu echt tijd is om zindelijk te worden. Lekker bloot en met het potje bij de hand wordt je kind zich toch het best bewust van de noodzaak van het potje.”

Bron: Zappy Ouders – Nr.6 – Nov/Dec 2016

Lees ook

Zindelijkheidstraining: wat heb je nodig?

5 veelgemaakte fouten tijdens potjestraining

Op het potje: ouders delen hun tips

Partner Content