Getty Images

Zindelijkheidstraining: zo heeft redactrice Celine het aangepakt

Door Celine Werner

Zijn jullie met zindelijkheidstraining begonnen, maar verloopt het wat moeizaam? Misschien helpen deze tips wel.

Potjestraining: dit kun je uitproberen

Onlangs kon je lezen dat het zoontje van redactrice Celine sinds kort op het potje gaat. Mét succes! Daarom wil ze graag de dingen zij heeft toegepast, met jullie delen.

Gewenning

Redactrice Celine: “In mijn omgeving zag ik heel wat mama’s en papa’s die vroeg van start gingen met zindelijkheidstraining, terwijl ik nog volop luiers in bulk kocht. Geen haar op mijn hoofd dat er al aan dacht om hem op het potje te zetten. Hij was toen nog maar 1,5 jaar, en ik wilde vermijden dat een geforceerde (te) vroege start zou leiden tot herval.

Toch had ik al een potje in huis gehaald en in de woonkamer geplaatst zodat hij aan de aanwezigheid van het object zou kunnen wennen. Stiekem hoopte ik dat hij er ook op zou willen zitten, maar zoals ik al zei: hem niet dwingen vond ik ontzettend belangrijk.”

En dan nu voor echt

Redactrice Celine: “De zomer brak aan, Otis was bijna twee, en de belangstelling voor het potje werd groter. Hij had namelijk gezien dat z’n ouder neefje het ook deed, en op die leeftijd apen ze nu eenmaal graag het gedrag van andere kindjes na.

Hij kon geen beter moment gekozen hebben, want de temperaturen lieten het toe om hem in z’n blootje te laten rondlopen. Dat was een tip die de huisarts me gegeven had, zodat hij zou voelen dat op zichzelf en op de grond plassen niet zo prettig is. Bovendien hadden we drie weken verlof en was de opvang gesloten, waardoor we ons volledig op hem konden focussen.

Deze dingen hebben ons ook écht geholpen:

  • Hem om de twee uur op het potje zetten, tot het moment dat hij zelf in staat is om te zeggen dat hij naar het toilet moet.
  • Heel enthousiast reageren wanneer hij pipi of kaka in het potje gedaan heeft.
  • Hij kijkt ook graag naar ‘Prinses op het potje’ terwijl hij z’n ding doet.
  • Ik doe hem enkel een luier om wanneer hij moet gaan slapen, dus ook tijdens uitstapjes draagt hij een onderbroek.
  • ‘Neem je dan zo’n grote pot mee op uitstap?’, werd er me onlangs gevraagd. Wel nee, ik heb altijd een compactere draagbare versie van My Carry Potty bij.
  • Neem zeker ook hondenpoepzakjes mee, zo kun je uitwerpselen makkelijker uit het potje halen en in de vuilbak gooien.
  • Wij worden nooit boos wanneer hij een ongelukje heeft!
  • Wanneer we een conversatie voeren over pipi of kaka, zal ik nooit zeggen dat het vies is. Op die manier wil ik voorkomen dat hij bang wordt om zijn behoefte te doen.
  • Er wordt ook frequent gebladerd in de boeken Van wie is dit potje?’ of ‘Op je potje, konijn’.
  • Zo nu en dan gaat Otis ook op de ‘grote’ wc zitten met behulp van een brilverkleiner, omdat hij dat erg leuk vindt.”

Ook over zindelijkheidstraining:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (rechts bovenaan op de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content