©iStock

Zo houdt je kind zich (meestal) aan de regels!

Grenzen stellen betekent regels afspreken. Maar hoe zorg je dat je kind zich aan deze regels houdt? En wat doe je als hij je op de proef stelt?

Zijn jas aan de kapstok hangen. Niet praten als het mondje vol is. Dankjewel zeggen als hij iets krijgt … Een paar basisregels creëren en bereid zijn ze op te volgen als er eentje gebroken wordt, is dé manier om je kind te leren omgaan met het feit dat hij niet altijd kan krijgen wat hij wil. Tegelijkertijd leert hij verantwoordelijkheid nemen voor zijn daden. Hij zal niet altijd blij zijn met de regels, maar toch zullen ze hem helpen zich geliefd te voelen en hij zal – écht waar – in vele gevallen bereid zijn mee te werken.

De sleutel tot succes

Wees consequent

Consequent zijn is belangrijk. Zeg je ‘nee’, dan weet je kind immers niet of je straks ook ‘nee’ zult zeggen. Dat gaat hij testen door zijn gedrag te herhalen en te verergeren.

Heb geduld

Het leerproces van een peuter duurt lang. Stel je grenzen en geef niet op.

Wees duidelijk

Neem regelmatig de regels in huis door. Wat mag ons kind wel en wat niet? En wat doen we als we iets niet goed vinden? Die herhaling zorgt voor structuur en duidelijkheid.

Deel eerlijke straffen uit

Grijp meteen in als je kind een regel overtreedt. Zorg ervoor dat de straf onmiddellijk ingevoerd kan worden. Annuleer geen afspraak met een vriendje als dat pas binnen drie dagen plaatsvindt. Als hij met LEGO®-blokjes gooit, kun je zeggen: “als je met die blokken blijft gooien, mag je er vandaag niet meer mee spelen.”

Beloon goed gedrag

Peuters gedragen zich sneller beter als je hen beloont voor goed gedrag. Ze zijn namelijk op zoek naar aandacht en vertonen dat gedrag waar ze de meeste aandacht mee krijgen. Dit is helaas vaak negatief gedrag. Je gaat snel mopperen, uitleggen en boos worden als iets niet goed gaat. En dat terwijl je juist aandacht zou moeten geven als je kind lief zit te spelen! Verander je aanpak dus gericht. Zoek leuke gedragingen uit die je kind misschien al lang doet, maar waar je nooit iets over zei: zijn jas ophangen, melk opdrinken, vrolijk zingen, lief spelen. Bij die gedragingen geef je positieve aandacht. Je kind merkt dan dat hij iets goed heeft gedaan en hij gaat zijn positieve gedrag verder uitbouwen.

Choose your battles

Maar voor jezelf uit welke regels jij echt belangrijk vindt, zonder rekening te houden met de mening van anderen. Voor de meesten onder is ons zijn dat de grenzen rond gezondheid, veiligheid en elementair respect. Concreet wil dat zeggen: je doet je autogordel altijd aan hoe kort het ritje ook is. Je praat altijd met een stille stem als je baby-broer slaapt. Dit zijn regels die niet ter discussie staan. Wees selectief met andere regels. Een vier-jarige die ‘excuseer me’ zegt is misschien schattig en opzienbarend, maar buitenissige regels maken het moeilijker om de echt belangrijke van de minder belangrijke te onderscheiden.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content