image: iStock

Zo leer je je kind met mes en vork eten

Je peuter met mes en vork leren eten klinkt als een grote uitdaging, maar met onze tips heeft hij het zo onder de knie. En aangezien peuters toch altijd alles zelf willen doen, wordt het helemaal een makkie. Een beetje kliederen moet je er wel bijnemen, natuurlijk.

Stap 1: Begin met twee lepels

Vanaf 1 jaar kun je je kleintje voorzichtig met bestek leren eten. Daarvoor neem je best twee lepels: geef de ene lepel aan je kind en gebruik de andere om hem eten te geven zoals je normaal zou doen. Zo leert je kindje hoe hij de lepel goed moet vasthouden. Oefen met puree, pap of soortgelijk voedsel en moedig je kind aan om het zelf ook eens te proberen (terwijl jij zijn handje begeleidt). Na verloop van tijd laat je hem zelf proberen. Er zal veel gemorst worden, dus zorg voor een afwasbare ondergrond. Deze fase kan bovendien een tijdje duren, dus geef niet te snel op!

Stap 2: Tijd voor een vork

Eens je kindje het gebruik van de lepel onder de knie heeft, kun je overstappen naar een vork. Kies voor zacht voedsel en neem liefst een vork op kindermaat, zonder al te scherpe randjes. Laat je kind eerst de vork gebruiken zoals hij met een lepel zou doen en toon daarna hoe je voedsel op een vork kunt prikken.

Stap 3: Een mes

Het is aangeraden om je kind pas een mes te leren gebruiken wanneer hij 2,5 jaar is, maar dat beslist iedere ouder zelf. Laat je kind eerst oefenen met zacht fruit, zoals een banaan, en laat hem ook meehelpen in de keuken wanneer je bijvoorbeeld zachte groenten of een boterham moet snijden.

De algemene regel luidt: wees geduldig! Je kind leren eten met mes en vork is een werk van lange adem, maar jullie zullen er samen ongetwijfeld massa’s plezier aan beleven.

Tip: Gebruik vrolijk kinderbestek om het leerproces vlot te laten verlopen!

Bron: Libelle Lekker

Dit is vast ook iets voor jou:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content