Zó leert jouw kind zichzelf aankleden

Door -
Botsen jullie ook iedere ochtend op een druk spitsmoment in de badkamer? Iedereen in de douche krijgen, die tanden poetsen en hier een kous helpen aantrekken en daar een hemdje knopen...het zorgt voor behoorlijk wat stress. Maar hoe leer je jouw kind om zichzelf aan te kleden?

Wanneer kinderen zichzelf kunnen aankleden, voelen ze zich vaak apetrots. Maar er komt heel wat bij kijken om deze vaardigheid onder de knie te krijgen. Vanaf één jaar kan je jouw kleintje aanmoedigen om mee te werken tijdens het aankleden, vanaf een jaar of twee kunnen de meeste kinderen zelf hun kleding uitdoen en vanaf drie jaar lukt het stilaan om zelf makkelijke kledij aan te trekken. Al zullen ze op die leeftijd vaak nog problemen hebben met ritsen, knopen en de voor- en achterkant van kledij.

Tips om jouw kind zichzelf te leren aankleden

  • Laat je kinderen meehelpen tijdens het aankleden. Armen uitsteken om een T-shirt aan te trekken, voeten door de broekspijp stoppen,… Het leert hen alvast kennismaken met de vaardigheden.
  • Heb je een pop of knuffelbeer en kleine kleertjes in huis? Laat je kindje oefenen! Zo laat je hem of haar alvast wennen aan de kledingstukken en bijhorende ritsen en knopen.
  • Geef je kleintje gemakkelijke kledij om zichzelf te leren aankleden. Laat broeken en rokjes met moeilijke sluitingen achterwege. Zorg voor kledij met een duidelijke voor- en achterkant en koop sokken zonder hiel. Probeer ook het aantal kledingstukken te beperken! Op deze manier kan je al heel wat frustratie achterwege laten.
  • Hebben jullie in het weekend iets meer tijd ‘s morgens? Gebruik dit moment dan om je kleintje te stimuleren: toon hoe je kledij aantrekt, laat het zelf proberen én moedig het ook aan.

Vergeet niet dat het sowieso eventjes zal duren alvorens je kleuter het aankleden helemaal onder de knie heeft. Motivatie en aanmoediging is dus zeer belangrijk! Heeft je zoon of dochter een trui omgekeerd aangetrokken? Wijs hem of haar dan niet meteen op. Geef eerst een complimentje omdat het zelf geprobeerd heeft.