©iStock

Zo leren kinderen zelf hun billetjes afvegen

Je kleuter gaat er misschien van uit dat jij altijd z’n billetjes zult afvegen na een toiletbezoek, maar jij wil stilaan dat hij of zij dit zelf leert. Hoe pak je het aan?

Hoe leer je je kind zijn eigen billetjes afvegen?

1. Leg uit waarom we onze billetjes afvegen

Maak je kind duidelijk dat jij – of de juf – niet altijd in de buurt zal zijn om zijn billetjes af te vegen na een toiletbezoek. Verder is het ook belangrijk dat je kleintje beseft dat het niet hygiënisch is om met vuile billen rond te lopen. Bovendien laat het een geurtje achter. 😉

2. De juiste techniek

Om je kleintje op de juiste weg te zetten, moet je hem uitleggen hoe hij de billetjes perfect proper kan maken.  Toon hoe je toiletpapier moet gebruiken, vertel dat de billetjes van voor naar achter afgeveegd moeten worden om infecties te voorkomen én dat hij nadien zijn handen moet wassen.

3. Hoeveel toiletpapier?

Vertel je kind hoeveel velletjes papier het moet afscheuren om de billetjes af te vegen en toon hoe hij of zij het papier moet vouwen. Nadien maak je duidelijk dat het deze stap moet herhalen tot de billen helemaal proper zijn.

4. Motiveer en beloon

  1. Net zoals bij zindelijkheidstraining, komt het erop aan om je kind te motiveren en te belonen. Je kunt bijvoorbeeld werken met een stickersysteem. Slaagt je kind erin om zelf zijn billen af te vegen? Dan verdient het een sticker. Heeft je kleintje geprobeerd, maar lukt het nog niet volledig alleen: dan is een halve sticker op z’n plaats. Stimuleer je kind en deel complimentjes uit!

Tips:

  • Op de wc zittend je billen afvegen is voor kinderen niet zo’n makkelijke houding (wiebelig). Leer je kind om na zijn grote boodschap te gaan staan, zijn neus richting z’n knieën te buigen en dan van voor naar achter te vegen.
  • Zorg er voor dat alles binnen handbereik is . Natuurlijk moeten ze zonder problemen aan het toiletpapier kunnen, maar ook de zeep en een handdoekje mogen niet buiten hun bereik liggen.
  • Sommige kinderen vinden het helemaal niet fijn om steeds weer opnieuw te beginnen. Daarom kan het in het begin handig zijn om hen te laten starten met natte doekjes. De billen zullen sneller proper zijn en geleidelijk aan kun je switchen naar toiletpapier.
  • Kies voor de biologisch afbreekbare doekjes, want er is een grote kans dat je kind vergeet dat ze in de prullenbak moeten.
  • Tóch een ongelukje op school? Maak je kind duidelijk dat hij ongelukjes moet melden bij de juf. Kwestie rode, pijnlijke billetjes te vermijden.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content