Zo maak je van ‘in de hoek staan’ een effectieve straf

Uit recent onderzoek blijkt dat in de hoek staan het meeste effect heeft als de ouders consequent zijn en hun kind op dat moment geen enkele vorm van aandacht geven.  Wij geven je meer uitleg!

 

In de hoek staan is een straf die al jarenlang bestaat en ook nu nog vaak wordt toegepast bij jonge kinderen. Het doel hiervan is om je kind te laten nadenken over de fout die het heeft gemaakt en voor 5 à 10 minuten niet alle aandacht te laten opeisen. Met een beetje geluk komt je kind zelfs zijn of haar excuses aanbieden eens het is gekalmeerd. Maar hoe zorg je er nu voor dat deze straf het meeste effect heeft?

In de hoek zonder aandacht

Onderzoekers van de Health and Science University in Oregon (VSA) hebben meer dan 400 ouders van kinderen tussen de 15 maanden en 10 jaar oud ondervraagd. In totaal zetten 3 op 4 ouders hun kind in de hoek wanneer ze stout zijn geweest, maar slechts 15 procent past deze straf op een juiste manier toe.

Auteur van de studie, Andrew Riley: “De grootste fout die ik constateerde tijdens mijn praktijkervaring was dat ouders tegen hun kind blijven praten terwijl het gestraft is of in de hoek staat. Door dat te doen heeft het kind nog steeds een ‘bezigheid’ en kan het niet nadenken over de fout die hij of zij heeft gemaakt. Zo verliest de straf zijn effect. Uiteraard moet je aan je kind uitleggen wat het fout heeft gedaan, maar dat doe je best wanneer de straf voorbij is.”

Het klinkt wat cru om je kind volledig te negeren, maar in dit geval is consequent zijn erg belangrijk. Natuurlijk is het gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar je plukt er later sowieso de vruchten van.

Partner Content