Seks na de bevalling: zo bouw je weer op

Door -
seks na de bevalling
Getty images.
Bevallen en een eerste kindje krijgen: het zet de wereld van jonge ouders aardig op z'n kop. Inclusief hun seksleven. Welke 'sporen' laat een geboorte na en wat kun je daar samen aan doen? Wij zetten het allemaal voor je op een rij.

Seks na de bevalling: onze experte geeft advies

Dr. An-Sofie Van Parys, psychotherapeute, seksuologe en vroedvrouw: “Wat er verandert aan je seksleven na de bevalling? Eigenlijk kun je beter vragen: wat verandert er níét? Je lichaam verandert en ook je levensstijl ziet er mét een baby plotseling zó anders uit dat ook seks een compleet andere beleving wordt. Als koppels dat al goed in het achterhoofd houden, staan ze eigenlijk al ver.”

Hoe je elkaar ook mét zo’n baby in huis terugvindt op gebied van seks vertellen we je hier. Maar eerst schetsen we even wat er allemaal precies verandert en hoe dat komt.

Dit kunnen stoorzenders zijn voor je seksuele leven na de bevalling:

Knipjes of scheuren

An-Sofie: “Een van de grote fysieke ‘stoorzenders’ voor seks zijn de welbekende knipjes of scheuren die vrouwen vaak aan hun bevalling overhouden. In ons land wordt er ondanks onze medische kennis eigenlijk nog te veel geknipt.

 • Je moet de vaginawand zien als een soort accordeon-achtig weefsel dat is opgebouwd uit heel veel verschillende flinterdunne laagjes. Die laagjes liggen allemaal tegen elkaar aan en zijn erg elastisch: vandaar ook dat je vagina zo hard kan uitrekken tot er zelfs plaats is voor een baby en daarna ook weer perfect kan inkrimpen.
 • Als je knipt, knip je meestal wel dwars door de structuur van die laagjes, terwijl een scheur vaak netjes met de eigen weefselstructuur mee-scheurt.

LITTEKENWEEFSEL

Knip of scheur: in beide gevallen moet die wonde nadien natuurlijk ook gehecht worden, wat vaak voor littekenweefsel zorgt. En dat is veel minder elastisch dan dat natuurlijke accordeonweefsel. Door die littekens kan je vagina al eens wat minder meegeven tijdens de seks, wat pijn kan veroorzaken.

Wat doe je eraan? Het is belangrijk dat je het littekenweefsel goed verzorgt en masseert om het soepeler te maken. En daar kan je partner bij helpen: voel samen aan de binnenkant en aan de littekens en laat je partner mee helpen met de massage. Gebruik voor die massage zeker olie om te verzachten. Die activiteit op zich kan al een eerste voorzichtige stap richting intimiteit of seks zijn.”

Je lichaam doet vreemde dingen

LEKKENDE BORSTEN

Naast vaginale droogte in de kraamtijd, zorgen de hormonen die door je lichaam razen nog voor een aantal onverwachte effecten: borsten die aan het lekken gaan tijdens de seks bijvoorbeeld. Bovendien dienen de lichaamsdelen die je vroeger vooral met seks en opwinding associeerde nu ook voor het voeden van en zorgen voor een baby, en dat kan zowel je lichaam als jou aardig in de war brengen.

An-Sofie: “Als je borstvoeding geeft, worden dezelfde hormonale banen gebruikt als degene die voor opwinding zorgen tijdens seks. Daardoor kan het zijn dat er tijdens een vrijpartij plots wat melk vrijkomt. Dat kun je oplossen door bijvoorbeeld je bh aan te houden tijdens het vrijen. Er bestaan erg mooie borstvoedingsbh’s waarin je je perfect sexy kunt voelen.”

SAMENTREKKENDE BAARMOEDER

“Omgekeerd kan het trouwens ook gebeuren dat je baarmoeder lichtjes samentrekt terwijl je borstvoeding geeft, net zoals dat normaal gezien gebeurt tijdens het vrijen of bij een orgasme. Ook dat kan je als mama in de war brengen: je bent immers bezig met je baby en toch helemaal niet opgewonden? Doordat die twee dingen zo door elkaar gaan lopen, hangt er aan het hele gebeuren toch een heel andere connotatie. En ook dat kan vragen om een aanpassingsperiode waarin er misschien wat minder of anders gevreeën wordt.”

Ook je man kan minder zin hebben in seks

Gelukkig blijf je als mama niet altijd alleen zitten met al die hormonale schommelingen en onduidelijkheden. An-Sofie: “Soms neemt de partner onder invloed van feromonen die hormonale verschuivingen van een pas bevallen mama over. Dat kan ervoor zorgen dat ook hij iets minder zin heeft in seks dan daarvoor. Bovendien eisen ook het slaapgebrek, het opnieuw gaan werken en de vele nieuwe taken die erbij komen hun rol.”

Ook de komst van een baby’tje op zich zal trouwens een impact hebben op je relatie en seksleven, en dat kan eigenlijk al van in de buik: “Plots is er een derde persoon in jullie relatie aanwezig. Veel koppels worden al een beetje uit hun flow gehaald als de baby beweegt in de buik, en ook de smakkende geluidjes van een baby in zijn wiegje op de achtergrond kunnen al eens een mood killer zijn. Zorgt dat er ook bij jullie voor dat jullie minder vrijen? Geen zorgen, dat is dus normaal.”

En dit zijn tips om ermee om te gaan

1. 6 weken? Laat je niet opjagen

An-Sofie: “Kersverse ouders krijgen meestal de boodschap dat ze na zes weken wel weer met seks mogen beginnen, en met ‘seks’ wordt dan bedoeld: ‘effectieve penetratie’. Maar voor de meesten is dit veel te vroeg.”

WAAROM IS DIT ZO?

“Een bevalling is een heel ingrijpende gebeurtenis, niet alleen voor het lichaam van de mama, maar ook mentaal. Er is een derde factor in de relatie gekomen, je hebt vaak last van een enorm slaaptekort en lichaamsdelen die eerst alleen maar met opwinding en seks geassocieerd werden, zijn nu plots ook eigendom van die huilende en behoeftige baby geworden.”

HET NADEEL VAN DIE ‘NORM’?

“Koppels die er na die zes weken nog niet klaar voor zijn, gaan  zich daar wel slecht bij voelen: ze voelen zich schuldig of denken dat er iets mis is en voelen zich abnormaal. Dit kan voor frustratie zorgen en de aanpassingen van hun seksleven in een negatieve spiraal brengen.”

Hoelang het dan wel precies duurt vooraleer een koppel er gemiddeld weer aan begint? An-Sofie: “Dat hangt van koppel tot koppel af, maar gemiddeld moet je toch op zo’n half jaar rekenen voor je er weer aan toe bent.”

2. Rustig opbouwen is een must

An-Sofie: “Geduld en opbouwen is een belangrijk advies voor ouders. Ga niet meteen over tot penetratie, maar begin klein. Als vrouw heeft je lichaam tijdens de bevalling best wat te verduren gekregen, dus de kans dat je bang bent voor pijn down there is dan ook groot. Daardoor zul je sowieso al wat meer gespannen zijn. Om die cyclus van pijn en spanning te doorbreken, is het belangrijk om stilaan terug vertrouwen in je lichaam te krijgen.”

“Seks is ook meer dan penetratie alleen. Ga eerst eens voelen met een pinkje of een vinger en kijk dan wat dat geeft. Probeer op die manier telkens verder te gaan. De regel hier is wel dat er geen pijn mag zijn.”

WAT KUN JE NOG DOEN?

 • “Ga bijvoorbeeld zelf al eens boven de spiegel hurken en bekijk je vagina: kijk naar de littekens en voel eraan. Voel ook wat het doet als je die aanraakt.
 • Koppels die zich daar goed bij voelen, kunnen zo’n oefening eventueel ook samen doen.
 • Probeer daarna eens met een vinger, en als dat lukt misschien twee.
 • Lukt het niet meteen of voel je pijn: raak dan ook niet in paniek en laat je niet opjagen door de deadline. De meeste pijn verdwijnt met de tijd. Nog een beetje meer geduld hebben is dan simpelweg de boodschap.”

3. Maak van glijmiddel je beste vriend

An-Sofie: “Vaginale droogte komt vaak voor na de bevalling. Zeker als je borstvoeding geeft. De hormonen in je lichaam zorgen ervoor dat je heel weinig vaginaal vocht aanmaakt. Je lichaam komt dus als het ware in een soort tijdelijke menopauzetoestand terecht. Bovendien is er ook nog je gemoed dat volop een balans zoekt tussen ‘een zorgende mama zijn voor je baby’ en de ‘seksueel opgewonden vrouw zijn voor je partner’.”

“Glijmiddel is dan een goede oplossing. Voor welke soort je best kiest? Dat hangt af van je voorbehoedsmiddel:

 • Vrij je met condoom? Dan ga je best voor een glijmiddel op waterbasis.
 • Ben je ondertussen alweer aan de minipil of gebruik je een ander voorbehoedsmiddel? Dan gebruik je best een glijmiddel op oliebasis. Daarvan heb je immers veel minder nodig, omdat olie minder dan water de neiging heeft om uit te drogen door die op-en-neer gaande of wrijvende bewegingen. Bovendien kan het ook helpen om je litteken soepeler te maken.”

Vanaf wanneer je trouwens weer met anticonceptie moet beginnen?

An-Sofie: “Meestal krijgen koppels rond de zesde week na hun bevalling een voorschrift mee. Vrouwen die overdag én ‘s nachts nog de borst geven, zitten echter relatief safe. Het is pas als je stopt met die nachtvoedingen dat de kans op een eisprong weer groter wordt. Om die eisprong te onderdrukken, bestaat er een minipil die je perfect met borstvoeding kunt combineren.”

4. SOS sex appeal: bouw een nieuwe relatie met je lichaam op

An-Sofie: “Je lichaam gaat er ná een eerste kindje nooit meer exact hetzelfde uitzien als daarvoor. Je borsten zullen een beetje gaan hangen en oké, die buik zal nog wel een beetje bijtrekken en ook die overtollige kilo’s gaan er wel weer af, maar helemaal hetzelfde wordt het nooit meer.”

“Daardoor moeten vrouwen na een zwangerschap een relatie met hun ‘nieuwe’ lichaam opbouwen. Dit wil zeggen: hun eigen lichaam opnieuw leren kennen en het weer sexy leren vinden. Vaak hangt de zin in seks ook samen met jezelf (terug) aantrekkelijk vinden.”

DOE DE BADKAMEROEFENING

Hoe pas bevallen mama’s dat best aanpakken?

 • An-Sofie: “Eerst en vooral door goed naar je lichaam te kijken: neem een half uur tijd voor jezelf in de badkamer. Was je, smeer je in, verzorg je en ga voor de spiegel staan. Kijk naar en voel aan dat nieuwe lichaam met billen, buik en hangende of opgezwollen borsten.
 • Probeer te zoeken naar die dingen die je mooi vindt aan jezelf en te aanvaarden dat dit nu eenmaal is hoe een volwassen lichaam na een baby eruitziet.
 • Ben je bang dat je partner je niet meer aantrekkelijk vindt? Dan kun je met hem eventueel eens dezelfde oefening doen: laat hem opsommen welke dingen hij precies zo sexy vindt aan jou. En geloof me, dat gaan er nog steeds heel wat zijn. Aantrekkelijk zijn is immers veel meer dan borsten en billen alleen.”

5. Zet seks en intimiteit op de agenda

An-Sofie: “Na een eerste (of tweede, derde) kindje komt er vaak zoveel op je af dat seks en intimiteit naar de achtergrond verschuiven. Waarom?

 • Ten eerste is er die baby waar dag en nacht voor gezorgd moet worden,
 • ten tweede ben je door al dat slaaptekort allebei heel moe.
 • En daarnaast leef je beiden ook nog eens op een ander ritme, omdat de papa alweer moet gaan werken.

Het klinkt misschien niet zo sexy, maar om dat probleem op te lossen, kun je seks best letterlijk op de agenda zetten. Een paar tips:

 • Plan een moment in dat alleen voor jullie tweetjes is. En het hoeft niet altijd seks te zijn. Intimiteit is ook al een goede stap: elkaar een beetje strelen op de zetel of gezellig samen een uitstap maken kan fijn zijn.
 • Neem gewoon de tijd om weer intiem te zijn, of om iets leuks met elkaar te doen. Zo vind je elkaar ook weer makkelijker terug in die soms hectische momenten.”

6. Weg met het taboe: praat met elkaar over wat je leuk vindt

Een laatste tip van An-Sofie om je seksleven weer op de rails te krijgen: “Praat met elkaar. Door alle lichamelijke veranderingen en jullie gewijzigde levensritme, loopt de nood aan seks bij beide partners al eens wat uit elkaar. Het is dan heel belangrijk dat je aangeeft wat er in je omgaat:

 • Heb je bijvoorbeeld nog pijn?
 • Heb je moeite om je rol als mama los te koppelen van begerende partner?
 • Maar ook als man: ervaar je het lichaam van je vrouw anders of ben je misschien te moe voor seks?

Geef aan waar jij staat op vlak van seks en leg je partner uit waar jij nood aan hebt. Op die manier stemmen jullie je seksuele behoeften weer netjes op elkaar af en bouw je geen frustraties op.”

Meer lezen over seks na de bevalling:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here