Als jouw lontje wel erg kort was: zo zeg je sorry tegen je kind

Door -
sorry zeggen tegen je kind
Getty Images
Het ouderschap groeit met vallen en opstaan en de perfecte ouder is vooralsnog niet geboren. Wanneer je na een gebroken nacht, een moeilijke dag op het werk en een helse avondspits onterecht maar ongeduldig uitvalt tegen je kind, blijf je misschien wel zitten met een schuldgevoel. Is je verontschuldigen bij je kind dan een goed idee? Hoe pak je dat aan en wat is het resultaat? Enkele tips.

Onterecht boos op je kind

Je kinderen sprinten bruisend van energie met veel kabaal door de gang terwijl jij in de keuken bezig bent. Opeens hoor je een hoop gerinkel van brekend glas. Je brult omdat ze waarschijnlijk jouw vaas aan diggelen geslagen hebben. Wanneer je in de living toekomt zie je echter dat de kat achteloos de plek van je vaas heeft ingenomen. Je kinderen staren je onthutst en angstig aan.

Tijdens het telewerken probeer je meetings, deadlines en het huishouden te combineren met een zevenjarige die het moet stellen zonder vriendjes, een zorgzame juf en enige structuur. Je stelt voor dat je kind een mooi schilderij maakt, maar vergeet erbij te zeggen om je tafel goed af te dekken. Resultaat? Na een kwartier is die gezegend met een mooi kleurtje. Je valt uit tegen je kind, terwijl jij nu eenmaal vergeten was om haar op weg te helpen. Opnieuw: bange blik, tranen in de oogjes.

Is jouw gevoel bij je eigen gedrag niet oké? Dan is het een goed idee om sorry te zeggen tegen je kind, net zoals je dat zou doen bij een volwassene.

Sorry zeggen tegen je kind: zo pak je het aan

1 ERKEN DE GEVOELENS VAN JE KIND

Jouw uitval kan best angstwekkend zijn voor je kind. Door het gevoel van je kind te benoemen erken je dat je je kind gekwetst hebt en dat je jullie relatie wilt herstellen. Je kunt zeggen:

‘Het spijt me dat ik boos werd over die vaas. Ik zie dat ik jullie bang heb gemaakt en dat mag ik niet doen.’

2 NEEM VERANTWOORDELIJKHEID VOOR WAT JE FOUT DEED

Verantwoordelijkheid nemen voor je fout, verwijt of ongevoeligheid is de eerste stap om gemeend en oprecht sorry te zeggen tegen je kind.

3 LEG UIT WAAROM HET GEBEURDE

Door uit te leggen waarom je boos werd, toon je dat je ook maar een mens bent.  Zo kun je een groter kind al uitleggen dat je het ook moeilijk vindt om thuis te werken, maar dat het niet oké is om je kind weg te duwen.

Opgelet: verval niet in ‘Sorry, maar als jij minder had gekliederd met de verf was ik nooit boos geworden.’ Op die manier hol je je eigen excuses uit en leg je alsnog de verantwoordelijkheid bij je kind.

4 TOON DAN HET NIET OPNIEUW ZAL GEBEUREN

Je verontschuldigen gaat over je eigen gedrag erkennen. Met een oprechte verontschuldiging toon je dat je op een empathische manier de verbinding wilt herstellen. ‘De volgende keer probeer ik rustig in- en uit te ademen in plaats van te roepen’, is dus helemaal oké.

5 MAAK HET GOED

Stel de vraag ‘Hoe kan ik het goedmaken met jou?’ Door samen een warme kop chocolademelk te drinken en een leuke kinderfilm te kijken, toon je dat je een goede relatie met je kind belangrijk vindt.

6 ZEG ‘HET SPIJT ME’

Heel belangrijk is om je spijt expliciet te benoemen. Door je kind enkel te verwennen met koekjes of schermtijd geef je geen erkenning.

Het resultaat van sorry zeggen tegen je kind

Voelt die sorry als een teken van zwakte of ben je bang de controle en je ouderlijk gezag te verliezen? Als je het goed aanpakt, toon je net dat iedereen fouten maakt. Ook jij doet domme dingen die niets te maken hebben met je kind en die niet zijn of haar fout zijn. Tegelijk toon je welk gedrag niet toelaatbaar is. En dat geen enkel mens, zelfs in de volwassen versie, perfect is.

Bron: Parents.com, Positiveparentingsolutions.com, Happinez.nl

Meer opvoedingsvragen? Lees dan zeker:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!