Tweedehands in de kinderkamer? De tips van expert Katrijn Hansen

Door -
Wat startte met een barkast in de woonkamer, trok zich al snel door in heel het huis. Katrijn Hansen is dol op vintage en tweedehands. Graag zelf ook meer tweedehands in de kinderkamer? Katrijn deelt haar gouden tips.

Wie is Katrijn Hansen?

  • Katrtijn (34) is getrouwd met Peter, mama van Féline (6) en Jules (3), en plusmama van Demi (13) en Alex (10)
  • Ze is leerkracht secundair onderwijs en geeft Frans, Moderne Talen, Maatschappij & Welzijn en Milieu & Klimaat
  • Ze is veel bezig met duurzaamheid en klimaat en is dol op tweedehands & vintage

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Katrijn Hansen 🌸 (@katrijn_h)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Hoe is je liefde voor tweedehands begonnen?

“Een aantal jaar geleden verhuisden we naar ons nieuwe huis: een seventieswoning met chaletvibes. Omdat ik vond dat mijn vorige stijl er niet meer bij paste, begon ik online te zoeken en Pinterest af te schuimen. Mijn oog viel vooral op vintage stukken.

Die stijl is populair, dus je vindt ook wel nieuwe spullen, maar ik vind het net leuk om tweedehandsvondsten te doen. Het is goedkoper en beter voor het milieu. Bovendien vind ik het extra waardevol dat meubels een verhaal hebben, dat ze al een leven bij iemand anders hebben meegemaakt.

Mijn eerste grote liefde was een vintage barkast die nu nog steeds bij ons in de woonkamer staat. Ik ben bij de kast blijven staan uit angst dat iemand anders ze zou wegkapen en heb meteen naar Peter gebeld. Voor 75 euro was het de onze. Sindsdien spring ik regelmatig tweedehandswinkels binnen. Het is echt een spelletje geworden: wat kan ik nu op de kop tikken? Het is een passie.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Katrijn Hansen 🌸 (@katrijn_h)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

“Als je zelf iets naar de Kringwinkel brengt, doe je dat toch ook niet omdat het heel vuil of kapot is? Je vindt het gewoon zonde om die spullen weg te gooien. Bovendien krijgen ze daar nog eens een grondige controle.”

Verandert je interieur dan vaak?

“Dat valt eigenlijk goed mee. Als ik de perfecte opstelling heb gevonden, kan dat gerust een tijdje blijven staan. Op een keer begint het dan toch weer te kriebelen: dan begin ik te schuiven met meubels of wil ik iets veranderen. Het grote voordeel van tweedehands is dat het helemaal niet duur is. Het kost geen fortuin als ik weer eens iets ‘nieuws’ wil.

“Het doet trouwens al heel veel om spullen gewoon eens een andere plek te geven of iets wat nu op een andere plek in huis staat, naar de kinderkamer te verhuizen. Mixen en matchen is net wat het leuk maakt.”

Je startte in de woonkamer. Hoe trok je het door naar de kinderkamer?

“Vooral door de juiste aankopen te doen. De bedden en bureaus van de kinderen zijn tweedehands, net als de decoratie. Mijn favoriete winkels zijn de Kringwinkels. Je vindt echt schatten als je een beetje zoekt. Toen ik voor het eerst zwanger was, werd ik nog aangetrokken tot die nieuwe dure spullen uit babywinkels. Als je dat vergelijkt met tweedehands, dan zijn die prijzen echt hallucinant. De tweede keer kocht ik al meer tweedehands. Als ik het opnieuw kon doen, zou ik letterlijk alles tweedehands doen.”

Veel mensen vinden het moeilijk om tweedehands te kopen uit angst voor slechte hygiëne of gebrek aan garantie. Hoe ga je ermee om?

“Voor het vak Milieu & Klimaat, ben ik al vaker op bezoek geweest in het magazijn van een tweedehandswinkel. Daar worden spullen gesorteerd en gecontroleerd op vlekken of beschadigingen. Je kunt er dus gerust op vertrouwen, en de stukken zelf ook nog eens onderzoeken in de winkel. Ik vind dat trouwens een groot voordeel aan de fysieke tweedehandswinkel, want op een foto op het internet is dat moeilijker te zien.

Als leerlingen hun neus ophalen, probeer ik hen ook echt te overtuigen van het nut van tweedehands. Als je zelf iets naar de Kringwinkel brengt, doe je dat toch ook niet omdat het heel vuil of kapot is? Je vindt het gewoon zonde om het weg te gooien.

“Daarnaast kun je kleren en speelgoed gewoon in de wasmachine gooien voor je ze de kinderen aantrekt of geeft. Een tweedehands bedje kun je bijvoorbeeld wel een nieuw matrasje geven als je je daar beter bij voelt.”

“De leukste spullen vind je niet noodzakelijk in de afdeling ‘kinderkamer’. Wees creatief: een bijzettafel kan dienstdoen als nachtkastje of een rieten mand als opbergruimte voor speelgoed”

Hoe voorkom je te veel rommel in huis?

“In het begin durfde ik al eens veel te veel te kopen, nu zorg ik dat ik in de winkel al een plekje in mijn hoofd heb voor een bepaald item dat ik koop. Weet ik niet waar ik het wil zetten, dan blijft het daar. Want er zijn natuurlijk heel veel spullen en je kunt niet zomaar alles kopen.”

“Ik ga zelf minstens twee keer per jaar naar de kringwinkel met spullen die ik zelf niet meer gebruik. Soms verhuizen ze eerst nog naar de kelder, maar als ze daar na een half jaar nog steeds niet uitkomen, breng ik ze naar de kringwinkel of een goed doel. Zo krijgen andere mensen opnieuw de kans om spullen aan te kopen tegen een prikje en vermijd je dat het een rommeltje wordt.”

“Ik probeer hier trouwens echt de kinderen bij te betrekken: ik leg ze uit dat er arme kinderen zijn die geen speelgoed hebben en laat ze elk een zak vullen met speelgoed dat ze zelf niet meer gebruiken. Zo leren ze meteen ook enkele belangrijke waarden.”

9 tips van Katrijn voor tweedehands in de kinderkamer

1. Ga regelmatig op zoek

Om goede vondsten te doen in de tweedehandswinkel ga je er best niet één keer naartoe, maar spring je er vaak binnen. Zelf probeer ik wekelijks te gaan en ik beperk me niet tot één winkel. De ene keer vind ik pareltjes, de andere keer is de oogst maar mager.”

2. Beperk je niet tot de afdeling ‘kinderkamer’

“In de kringwinkels heb je verschillende afdelingen. Ben je op zoek naar spullen voor de kinderkamer, dan is het uiteraard logisch om daar te snuisteren. Maar beperk je niet enkel tot die afdeling. In de meubelafdeling vind je misschien wel een bijzettafel die prachtig in de kinderkamer past en in de algemene decoratieafdeling liggen ongetwijfeld ook spullen die in de kinderkamer kunnen.

3. Kijk ook eens online

“Zelf ben ik niet zo’n fan van verkoopsites als Vinted omdat je redelijk wat portkosten betaalt. Dat wil echter niet zeggen dat er online geen tweedehands pareltjes te vinden zijn. In de hal zocht ik een kastje met specifieke afmetingen, het mocht niet te hoog of te diep zijn, dan is het internet heel handig. Je kunt zelfs zoekopdrachten zo instellen dat je verwittigd wordt als een bepaald product of merk online komt. Zo hoef je er niet de hele tijd mee bezig te zijn.”

4. Bekijk zeker ook de kleding

“Mensen zijn soms nogal sceptisch, maar het loont echt de moeite om ook tweedehands kleding te bekijken. Zo vond ik al een mantel van Hugo Boss voor 15 euro en kleedjes van CKS aan 5 euro per stuk. Kinderen groeien zo snel uit kleren, het is daarom zeker de moeite om ze tweedehands te kopen.

5. Ga creatief om met tweedehands spullen

“Het is nog leuker als je aan spullen je eigen draai kunt geven. Zelf heb ik helaas weinig tijd voor de verfborstel, maar als je de kans hebt, kunt je prachtige dingen doen met meubels. Ik hou dan weer wel van borduren en vind het leuk om op effen T-shirts leuke details te borduren.

6. Tweedehands is er zeker niet alleen voor dure spullen

“Als ik zelf iets wil kopen van IKEA, kijk ik altijd eerst of ik het meubel niet tweedehands vindt. Wie vintage zegt, denkt vaak aan dure designspullen, maar ook goedkope spullen vind je vaak nóg goedkoper tweedehands.

7. Verwen vrienden

“Ecologisch leven betekent niet dat je nooit eens iets nieuws mag kiezen. Misschien kun je eens spullen uitwisselen met vrienden bijvoorbeeld. Dat kan trouwens ook met speelgoed. Van vrienden of familie krijg je vaak verrassende spullen.”

8. Verplaats spullen voor een nieuw gevoel

“Een krukje dat eerst dienstdeed als plantentafeltje in de veranda is daarna een mooi nachttafeltje voor in de (kinder)slaapkamer. Je hoeft echt geen nieuwe meubels te kopen om het gevoel te hebben dat je interieur er nieuw uitziet.

9. Breng zelf tweedehands spullen naar de kringwinkel

“Zorg dat de cirkel gesloten blijft. Heb je zelf spullen die je niet meer gebruikt? Breng ze dan naar de Kringwinkel of een goed doel. Zo kun je er weer anderen plezier mee doen. En geef die waarden ook mee aan je kinderen: met een beetje uitleg doen ze graag afstand van speelgoed, zodat ook weer andere kindjes gelukkig gemaakt kunnen worden.”

Enkele favoriete adressen van Katrijn

Vintage.nl

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Vintage.nl (@vintagenl)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

“Misschien niet de allergoedkoopste plek om vintage te scoren, maar wel heel mooi.”

Sis Antwerpen

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

“Deze Antwerpse tweedehandswinkel biedt heel wat leuke inspiratie.”

Huisje Boompje Vintage

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Mir (@huisjeboompjevintage)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

“Op deze Nederlandse pagina vind je heel wat leuke tweedehands interieurspulletjes.”

MEER TIPS VOOR MAMA’S:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!