Kun je vaginaal bevallen na een keizersnede?

Door -
Getty Images
Als je al eens een kindje op de wereld hebt gezet via een keizersnede, dan is de kans dat je bij een volgende bevalling toch voor de natuurlijke weg kan kiezen, best groot. Waar die keuze zoal vanaf zal hangen, en wat de risico's én de voordelen zijn? Even alles op een rij.

Ben je tijdens een vorige zwangerschap al eens een keertje met keizersnede bevallen, dan is de keuze of je dat nu weer wilt doen vooral aan jou en je partner. Tenminste, als er geen dwingende medische redenen zijn om van een natuurlijke bevalling af te zien. Om te bepalen hoe hoog het risico op complicaties ligt als je natuurlijk wil bevallen na een eerdere keizersnede, werkt je gynaecoloog samen met andere zorgkundigen op voorhand een uitgebreide risico-analyse uit.

Risico-analyse: medische oorzaken

In die analyse wordt vooral gekeken naar de reden waarom er bij de vorige bevalling een keizersnede nodig was, en naar de waarschijnlijkheid dat die problemen bij deze bevalling nog eens de kop zullen opsteken.

Mogelijke redenen om af te zien van een natuurlijke bevalling zijn:

 • Je bekken is te smal voor het hoofdje van de baby.
 • Er zijn medische aandoeningen die ervoor zorgen dat een natuurlijke bevalling te veel risico’s oplevert voor moeder en kind. Voorbeelden hiervan zijn zwangerschapsdiabetes, bekkenafwijkingen of acute pre-eclampsie of HELLP-syndroom.
 • Je baby ligt in een lastige positie, zoals stuit- of dwarsligging. Let wel: ook met je baby in een moeilijke ligging kun je de bevalling perfect natuurlijk proberen. Het is niet omdat het bij een vorige stuitligging niet lukte en er ingegrepen moest worden, dat dat een tweede keer ook zo hoeft te zijn. Mocht het om een of andere reden toch opnieuw niet lukken of te risicovol worden, dan wordt er door het zorgkundige personeel tijdig ingegrepen en alsnog tot een keizersnede overgegaan.
 • De placenta ligt voor de baarmoedermond en blokkeert op die manier dus de doorgang voor de baby.
 • Je ontsluiting komt zo traag op gang dat die het leven van je baby op een bepaald moment in gevaar brengt. Dit omdat de baby het dan op een bepaald moment te benauwd krijgt. Maar ook hier geldt opnieuw: het is niet omdat je ontsluiting vorige keer zo traag verliep, dat dat bij deze bevalling opnieuw het geval moet zijn. Tenzij er voor het gebrek aan ontsluiting achterliggende medische redenen zijn die eerst nog niet, maar nu wel duidelijk zijn, natuurlijk.
 • Je hebt al twee of meerdere keizersnedes achter de rug.

Zijn de medische risico’s miniem, dan is de kans groot dat de keuze voor een nieuwe keizersnede of een natuurlijke bevalling aan jouzelf zal worden overgelaten.

75 procent probeert

Ongeveer 75 procent van de vrouwen die eerder al eens beviel via een keizersnee, kiest bij volgende zwangerschap voor een natuurlijke bevalling. Het gebeurt zelfs zo vaak dat er voor dat fenomeen een specifieke term is uitgevonden: VBAC, wat zoveel wil zeggen als vaginal birth after a cesarean. Loopt er tijdens de vaginale bevalling iets mis, dan kan je kindje uiteraard nog altijd via een spoedkeizersnede ter wereld komen.

Het risico dat dat gebeurt, ligt bij jou dan wel iets hoger dan bij vrouwen die nog nooit een keizersnede hebben gehad: bij een gewone bevalling is de kans dat er complicaties optreden en er moet worden overgegaan naar een keizersnede zo’n 20 procent, bij vrouwen die al eens een keizersnede hadden is dat 25 procent. Niet zo’n gek groot verschil dus.

Keuze maken: voordelen vs. nadelen afwegen

Hoe je die keuze voor een nieuwe keizersnede of een (eerste) vaginale bevalling maakt? Door de voordelen van natuurlijk bevallen af te wegen tegen voordelen van bevallen met keizersnede. En door ook de risico’s en de nadelen van beide methodes even tegenover elkaar te zetten.

Vaginaal bevallen: waarom zou je het kiezen?

VOORDELEN VAN VAGINAAL BEVALLEN

 • Je hoeft geen operatie te ondergaan, waardoor ook de recuperatietijd minder lang zal zijn. Je bent sneller weer op de been, mag sneller het hospitaal verlaten en bent ook sneller weer fit na een vaginale bevalling.
 • Tijdens een vaginale bevalling komt de baby op een natuurlijkere en meer geleidelijke manier ter wereld, waardoor hij zich beter kan voorbereiden op de eerste ademhaling. Bovendien krijgt een baby door het contact met de vagina al bacteriën van de moeder mee die belangrijk zijn voor zijn weerstand en zijn darmflora.
 • Bij een natuurlijke bevalling komt de borstvoeding sneller op gang.
 • In vergelijking met een keizersnede geeft natuurlijk bevallen veel minder kans op een infectie, bloedverlies, trombose, schade aan de blaas, darm en bloedvaten.
 • Je hebt een grotere kans dat de volgende bevalling ook gewoon weer vaginaal kan.

NADELEN VAN VAGINAAL BEVALLEN NA EEN KEIZERSNEDE

 • Het belangrijkste risico dat je loopt tijdens een vaginale bevalling na een keizersnee, is dat het litteken in de baarmoeder door de weeën scheurt. Zo’n littekenruptuur is heel zeldzaam (komt slechts voor in <1% van de gevallen), maar kan als het voorvalt wel ernstige gevolgen hebben voor jou en je baby. Als het litteken scheurt, dan ontstaat er namelijk een zuurstofgebrek voor je baby, waardoor er een verhoogde kans is op hersenschade en zelfs een kans op overlijden. Gelukkig gebeurt dit wel bijna nooit: zo’n 4 op 10.000 baby’s overlijdt door een gebrek aan zuurstof. De risico’s voor jezelf bij een littekenruptuur zijn dat je schade aan blaas kan oplopen en veel bloed verliest. In een enkel geval moet de baarmoeder worden weggenomen.
 • Ben je al eens eerder via keizersnede bevallen, dan zou het kunnen dat de placenta is ingegroeid in het litteken van die eerdere keizersnede. Als dat het geval is, zal de placenta na de geboorte niet goed loskomen en moet die operatief verwijderd worden.
 • Bij een vaginale bevalling is er net iets meer kans dat je baby een letsel oploopt (0,2%) dan bij een geplande keizersnede (0,1%). Maar dat verschil is dus vrijwel verwaarloosbaar.

Een nieuwe keizersnede: waarom zou je het kiezen?

VOORDELEN VAN EEN GEPLANDE KEIZERSNEDE

 • Je loopt geen kans op een littekenruptuur.
 • Aangezien het gaat om een geplande keizersnede, weet je op voorhand perfect wanneer je baby geboren gaat worden. Dat kan voor rust zorgen. Een keizersnede plannen, gebeurt vanaf 39 weken zwangerschap. Krijg je eerder weeën, dan krijg je op dat moment een keizersnede.
 • Er is minder risico voor moeder en kind bij een geplande keizersnede dan bij een spoedkeizersnede.

RISICO’S BIJ EEN GEPLANDE KEIZERSNEDE

 • Een keizersnede is en blijft een operatie. Je loopt na een keizersnede dan ook meer risico op infecties, bloedverlies, trombose, schade aan blaas, darm en bloedvaten.
 • Een tweede keizersnede is vaak lastiger voor de artsen, waardoor er nog iets meer risico is op schade aan blaas en darmen dan bij een eerste versie.
 • Doordat er voor een tweede keer littekenweefsel wordt opgebouwd, is de kans op vergroeiing ook iets groter dan bij een eerste keizersnede.
 • Bij een keizersnede kunnen er mogelijk problemen met de verdoving opduiken. Meestal wordt er gekozen voor een ruggenprik, maar soms kan er ook voor narcose geopteerd worden.
 • Van een keizersnede herstel je langzamer dan van een natuurlijke bevalling. Je mag niet vergeten dat er een laag verstevigend bindweefsel boven de buikspieren zomaar even wordt doorgesneden en er ook een opening in je baarmoeder wordt gemaakt om de baby langs naar buiten te halen.
 • Er zijn risico’s voor een volgende zwangerschap: de kans dat je na twee keizersnedes nog een derde keer kan bevallen, maar dan op natuurlijk wijze, wordt steeds kleiner.

Vaginale geboorte: kansen afwegen

Ben je na het afwegen van de voordelen tegenover de nadelen en de risico’s van beide opties nog steeds niet zeker? Dan zijn er nog een aantal richtlijnen die je een indicatie zouden kunnen geven van de kans dat je natuurlijke geboorte gaat lukken als je een eerste keer tot een keizersnede moest overgaan.

De kans dat je vaginale bevalling lukt, is groter als:

 • je voor de keizersnede ook al eens vaginaal bevallen bent;
 • de stuitligging van je kindje de reden was voor een eerdere keizersnede;
 • een slechte hartslag van je baby de reden was voor een eerdere keizersnede;
 • je bij de eerste keizersnede werd ingeleid omdat je weeën niet op gang kwamen en je nu spontaan wel weeën krijgt;
 • je jonger bent dan 35 jaar.

De kans dat je vaginale bevalling lukt, is kleiner als:

 • je eerder een keizersnede kreeg omdat de bevalling omwille van een heel trage ontsluiting of obstructies tijdens het persen niet opschoot;
 • je kleiner bent dan 1,55 meter;
 • je overgewicht hebt;
 • je bij een eerdere bevalling een keizersnede moest krijgen omdat je een groot kind had, en je nu weer een groot kind lijkt te hebben.

Voor nog meer info over keizersnedes en een natuurlijke bevalling na een keizersnede: vraag raad aan je gynaecoloog of neem een kijkje in de verloskundige folder van het umcg

Meer lezen over een keizersnede en bevallen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!