Veilig douchen met je baby

Door -
douchen met baby
Getty Images
De meeste ouders wassen hun baby liefst van al in een badje. Toch kun je je baby’tje ook perfect mee onder de douche nemen. De meeste kindjes genieten van het zachte water dat over hen stroomt en het huidcontact met mama of papa. Bang dat je baby uit je handen glipt? Wij geven je graag enkele tips om op een veilige manier met je kindje te douchen.

Waarop moet je letten?

Is het water niet te warm, zal ik hem goed kunnen wassen, hoe was ik mezelf? Duizend-en-één vragen doen je uiteindelijk toch voor het babybadje kiezen. Het is natuurlijk best spannend, die eerste keer samen onder de douche met je kindje.

Een goede voorbereiding is zoals steeds het halve werk. Een inloopdouche met een antislipvloer of -matje is het makkelijkst. Zo hoef je al niet over de badrand te stappen met je baby in je armen.

Verder is het prettig om -zeker de eerste keer- wat hulp te krijgen van je partner, je moeder, een goede vriendin of de kraamverzorgster.

Voorbereiding 

 • zorg ervoor dat de temperatuur in de badkamer goed is: minimum 20 graden om het contrast in en uit de douche niet te groot te maken
 • leg alles al klaar bij het verzorgingskussen: kleren voor je baby en voor jezelf, handdoeken, washandje, tetradoeken, luier, zalfjes of crèmes, eventueel een douchehandschoen of een speciale draagdoek
 • eventueel bad- of waterschoenen voor jezelf zodat je meer grip hebt op de vloer

Met hulp

 • Ben je met twee, dan kan één van beiden best al onder de douche gaan staan en ervoor zorgen dat het water zo’n 37 graden is terwijl de andere de baby uitkleedt en eventueel ook al voorzichtig wast op het verzorgingskussen.
 • Deze persoon geeft de baby daarna op een veilige manier aan de partner die al onder de douche staat.
 • Hou je baby steeds rechtop tegen je aan en let erop dat het water niet rechtstreeks op het hoofdje van je kindje komt.
 • Was je baby in de douche niet met zeep, dat kan inderdaad te glibberig en onveilig worden.
 • Nadien kan degene die niet onder de douche staat de baby weer overnemen en ‘m meteen in een zachte handdoek of tetradoek wikkelen zodat hij het niet koud krijgt.

Alleen met je baby

Sta je er alleen voor, dan is het een kwestie van organisatie.

 • Zorg dat het verzorgingskussen of een wipstoeltje vlakbij de douche klaar staat met een handdoek erin. Kleed jezelf uit en zet alvast de douche aan.
 • Als het water op temperatuur is, is het tijd om je baby uit te kleden en hem eventueel al voorzichtig te wassen op het aankleedkussen.
 • Ga samen onder de douche en geniet van jullie momentje samen.
 • Nadien leg je je baby in de wipper of op de grond op het verzorgingskussen en wikkel je ‘m lekker in een warme handdoek zodat hij het niet koud krijgt.
 • Jezelf wassen doe je snel zodra je kindje warm en veilig in z’n wipper ligt.
 • Nadien neem je je tijd om je baby verder goed af te drogen, lekker in te smeren met hydraterende crème en heerlijk te knuffelen.

Deze dingen maken het makkelijker

Douchehandschoen

Deze speciale handschoen wordt stroef en zorgt ervoor dat je meer grip hebt terwijl je je kindje vasthoudt onder de douche. Maak de handschoen goed nat voor je je kindje vastneemt.

 

Draagdoek voor in de douche

Sommige ouders kiezen ervoor hun kindje te dragen in een speciale draagdoek als ze in de douche gaan. Het voordeel is dat je je handen vrij hebt en dat je het gewicht van je kindje niet hoeft te dragen. Zo kunnen jullie lekker lang genieten van dit speciale moment samen.  Zo’n draagdoek is ook heerlijk voor op het strand of bij het zwembad.

@ bathing buddies

Wil je een draagdoek of sling voor onder de douche aanschaffen, laat je dan goed informeren. Dat kan bij één van de vele draagconsulentes in Vlaanderen of een gespecialiseerde winkel.

Geniet ervan!

(bron: oudersvannu.nl, meermetmama.nl)

Ook interessant:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here