Klopt het dat een kind best pas vanaf zijn twaalfde een smartphone krijgt?

Door -
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Klopt het dat een kind best pas vanaf zijn twaalfde een smartphone krijgt? Deze vraag stelden we aan Telidja Klaï, expert rond alles wat met kinderen en media te maken heeft.

Wie is Telidja?

Telidja Klaï studeerde in 1997 af als klinisch kinder- en ontwikkelingspsychologe aan de VUB. Haar doctoraat schreef ze over de communicatie tussen ouders en kinderen over relaties en seksualiteit. Telidja is een expert rond alles wat met kinderen en media te maken heeft, dus ook cyberpesten.

Vandaag is Telidja werkzaam als aanbodverantwoordelijke en huispsychologe bij kinderzender Ketnet. Samen met een team van specialisten is ze verantwoordelijk voor de selectie, coproductie en aankoop van alle kinder- en jeugdreeksen die de zender maakt en/of uitzendt én bepaalt ze mee de kernwaarden die Ketnet als ‘zender voor kinderen’ wil voorstaan en uitdragen.

Klopt het dat een kind best pas vanaf zijn twaalfde een smartphone krijgt?

Telidja Klaï: “Op de meeste sociale media mag je pas een account hebben op dertien jaar. Maar in de praktijk weten we dat heel veel kinderen onder die leeftijd er al gebruik van maken. Al wil dat niet zeggen dat ze dan ook een gsm in hun bezit hebben.

We zien uit onderzoek dat er een piek is in het hebben van een smartphone vanaf tien jaar, en een tweede, veel hogere, piek vanaf de middelbare school. Dus heel veel kinderen krijgen in België hun eerste toestel vanaf de communie of het lentefeest.

In Nederland of de Scandinavische landen blijkt dat ze er al jonger een smartphone krijgen, omdat ze daar veel zelfstandiger naar hun activiteiten gaan, en dan vragen ouders om even te bellen om te bevestigen dat ze veilig en wel toegekomen zijn.

Conclusie: alles hangt dus af van de afspraken die jullie maken en de activiteiten die je kind doet. Wél is het belangrijk dat als je zoon of dochter een smartphone krijgt, dat jullie ‘m samen leren gebruiken.”

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here