©iStock

13x het gekste bijgeloof over zwangerschap

Kom je op vrijdag de 13de je bed niet uit? Maak je je zorgen als je een zwarte kat ziet? Zal je nooit ofte nimmer onder een ladder doorlopen? Dan ben je misschien ook wat bijgelovig als het op je zwangerschap aankomt. In andere culturen hebben ze soms wel heel bijzondere bakerpraatjes. We zetten ze op een rij.

1. Open geen cadeautjes voor je bevalling

De babyshower wint meer en meer aan populariteit in ons land, maar Joodse zwangeren zullen die trend niet zo snel overnemen. In sommige Joodse culturen zijn ze ervan overtuigd dat je het boze oog uitnodigt door je voorspoed te showen. Vooral cadeautjes voor je ongeboren kind ontvangen én openmaken zou ongeluk brengen.

2. Kijk nooit naar de maan

Volgens de Azteken, een volk dat honderden jaren geleden in het huidige Mexico leefde, mocht een aanstaande moeder niet naar de maan kijken. Deed ze dat wel, dan zou haar kind een gespleten gehemelte of hazenlip krijgen. Zwangere vrouwen droegen metalen sieraden om de maanstralen weg te kaatsen.

3. Laat nooit een vreemde je buik aanraken

Als mama-to-be hou je er wellicht ook niet van als vreemden je zwangere buik willen aanraken, maar in Liberia worden mensen echt kwaad als dit gebeurt. In het Afrikaanse land zijn ze ervan overtuigd dat boze geesten de baby op die manier uit de baarmoeder kunnen stelen. Zwangere vrouwen omringen zich daarom zoveel mogelijk met familie, zodat vreemden niet in de buurt van hun buik kunnen komen.

4. Leg een dolk onder je bed

In China geloven ze dat een dolk onder het bed van een zwangere vrouw kwade geesten weghoudt bij het ongeboren kind. Andere scherpe voorwerpen, zoals een schaar of een naald, mogen juist níet in de slaapkamer liggen. Dan zou de navelstreng doorgeknipt kunnen worden, of het zou voor een geboorteafwijking kunnen zorgen.

5. Sla begrafenissen over

Joodse zwangeren vermijden begrafenissen uit vrees dat de ziel van de overledene dan bij hun ongeboren kind blijft hangen. Bepaalde Indianenstammen in Amerika zijn er zelfs van overtuigd dat je een miskraam kunt krijgen door naar een begrafenis te gaan. Je ongeboren kind zou dan namelijk ook terug willen keren naar de geestenwereld.

6. Blijf van je buik af

Lekker over je eigen zwangere buik aaien, is er voor Chinese vrouwen niet bij. Doe je dat wel, dan krijg je volgens het bijgeloof een verwend en veeleisend kind.

7. Kom maar op met die ijsjes met augurk

Eet jij de gekste combinaties? Of snak je élke dag naar een halve bak ijs? In veel culturen denken ze namelijk dat je kind een geboortevlek krijgt als je níet aan je food cravings toegeeft. En niet zomaar een geboortevlek! Nee, de vlek zou de vorm krijgen van het eten waar je tijdens de zwangerschap zo naar verlangde.

8. Blijf ver weg van bepaalde dieren

In Turkije geloven ze dat zwangere vrouwen niet naar apen, beren en kamelen mogen kijken. Verder moeten aanstaande moeders zich vooral met mooie dingen omringen, omdat ze dan ook een mooi kind zouden krijgen.

9. Blijf binnen bij een maansverduistering

In India beschouwen ze een maansverduistering als een slecht voorteken. Als je zwanger bent, moet je er zeker niet naar kijken. Bij een eclips plakken ze alle ramen af en vermijden ze scherpe voorwerpen.

10. Scheld niet

Wil je een huilbaby? Dan moet je volgens sommige culturen veel huilen, veel stress hebben en veel schelden. Euh, niet dus.

11. Vermijd bruiloften

In China zijn bruiloften een no-go voor aanstaande moeders. Een zwangere in één ruimte met een bruidspaar, dat is te veel geluk bij elkaar en zou leiden tot ongeluk.

12. Blijf weg van water

De Hmong, een Aziatisch volk, zijn ervan overtuigd dat kwade en jaloerse geesten in het water leven. Kom je als zwangere in de buurt van de zee, een rivier of een meer, dan loop je het risico dat deze geesten je ongeboren kind stelen.

13. Houd je zwangerschap zo lang mogelijk geheim

In Bulgarije houden aanstaande ouders de zwangerschap zo lang mogelijk voor zich. Ze zijn bang dat het misgaat als ze hun blije nieuws te vroeg delen met anderen.

Bron: Essentialbaby.com.au

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

Partner Content