3 dingen die je baby al kan leren in de baarmoeder

Zelfs als je baby nog veilig in je buik zit, kan hij al bepaalde dingen zoals muziek, smaak en taal leren. Wij geven je meer uitleg over de 3 dingen die je baby al kan leren in de baarmoeder.

Muziek spelen terwijl je baby nog in je buik zit? Goed idee!

Je hoort het langs alle kanten: muziek spelen voor je ongeboren baby heeft een positieve invloed op zijn of haar ontwikkeling. Het idee is bij ons intussen al zo ingeburgerd, dat er zelfs een bedrijf is dat een speciaal hulpmiddel heeft ontwikkeld om in te brengen in de vagina zodat je baby optimaal kan luisteren naar klassiekers van Mozart of Chopin…

Een groep Finse onderzoekers wilde deze stelling testen:  Ze lieten één groep zwangere vrouwen iedere dag naar een slaapliedje luisteren en een andere groep niet. De pasgeboren baby’s van de eerste groep reageerden op het horen horen van het slaapliedje, maar op de baby’s van de tweede groep had het liedje geen effect. Er is dus geen twijfel mogelijk: Baby’s kunnen muziek horen (en onthouden) in de baarmoeder.

Voorkeur voor smaak begint al heel vroeg

Welke smaken je baby verkiest, hangt sterk af van welk voedsel je tijdens je zwangerschap eet. Smaken onderscheiden begint dus niet wanneer je baby vaste voeding gaat eten, maar wanneer hij of zij nog in je buik zit.

Wetenschappers van de Queen’s University in Belfast hebben een studie gedaan bij 33 moeders, waarbij hen onder andere werd gevraagd om knoflook te eten. Resulaat: de kinderen van mama’s die knoflook hadden gegeten, aten zonder problemen gerechten met knoflook. De andere groep deed er iets moeilijk over. Dezelfde studie werd uitgevoerd met wortelsap en had een vergelijkbaar resultaat. Volgens dokter Hepper, de verantwoordelijke van het onderzoek, worden de smaken doorgegeven via het vruchtwater of het bloed. Veel variëren met smaken tijdens je zwangerschap is dus de boodschap!

Leren praten begint al in de baarmoeder

Een pasgeborene kan zijn moedertaal herkennen omdat hij die al kon horen in de baarmoeder. Volgens Athena Vouloumanos van de Universiteit van New York kunnen baby’s al heel vroeg woordenschat leren. Ze reageren op taal, maar vooral op de woorden die ze hebben gehoord in de baarmoeder. Bijvoorbeeld: een baby van een Engelstalige moeder zal veel liever Engels horen dan een andere taal..

LEES OOK: Weetjes over de ontwikkeling van de foetus

Partner Content