8 dingen die niemand je vertelt over het krijgen van een tweede kind

Je eerste kind krijgen is het spannendste moment in je leven. Je weet niet wat te verwachten en probeert tot in de puntjes voorbereid te zijn. Bij de komst van het tweede kind loopt het hélemaal anders.

#1 Je vergeet veel. Heel veel.

Denk je dat je na één baby wel weet hoe het allemaal in elkaar zit? Think again. Bereid je maar voor om helemaal opnieuw te moeten uitzoeken hoe dat moederschap nu ook alweer werkt. Je zal je vast nog wel vlagen herinneren van bij je eerste kind, maar ga er niet van uit dat je meteen alles onder controle zult hebben.

#2 De hele ervaring zal minder intens zijn

We bedoelen natuurlijk niet dat de geboorte van je tweede kind minder speciaal is, maar het is toch minder intens dan wanneer je voor de eerste keer mama wordt. Bij de tweede keer weet je tenminste hoe een zwangerschap en bevalling in zijn werk gaat en ben je toch iets beter voorbereid.

 #3 Je zal je vaak schuldig voelen

Je zal je vaak schuldig voelen wanneer je teveel met de baby bezig bent en niet genoeg aandacht besteed aan je andere kind en omgekeerd. Je wil het liefst zoveel mogelijk tijd doorbrengen met je twee kinderen, maar je wil liefst ook eens een lekker, uitgebreid bad nemen op je eentje. Als mama is dat schuldgevoel altijd wel een beetje aanwezig…

#4 Je zwangerschapsverlof is helemaal anders

Toen je voor de eerste keer moeder werd, kon je je rustig bezighouden met de baby. Eten geven, in slaap wiegen, zelf een dutje doen terwijl de kleine sliep, een beetje TV kijken… Nu je al een ouder kind in huis rond hebt lopen, zijn die rustige dagen voorbij.

#5 Je zal meer hulp nodig hebben dan je denkt

Nu heb je niet alleen hulp nodig om je baby te verzorgen zodat je zelf wat kunt bekomen van de bevalling, maar er loopt nog een ander klein mensje in huis waar ook voor moet worden gezorgd. Als kinderen uit de buurt naar dezelfde school gaan als jouw kind, kun je een regeling afspreken met de buren. Of vraag aan andere ouders of je kind eens bij zijn of haarvriendjes of vriendinnetjes mag komen spelen.. Zelfs wanneer je denkt dat je alles onder controle hebt, zul je blij zijn met wat extra hulp.

#6 Er zal meer vuile was zijn dan je ooit had durven denken

Je zou denken dat babykleertjes, sokjes en al die dingen niet zóveel extra was met zich meebrengen, maar helaas… Zelfs als je minstens één wasje per dag doet, loop je al achter. En jij dacht dat je met drie personen in huis al veel was te doen had.

#7 Je hebt minder spullen nodig

Als je voor de eerste keer een kindje krijgt, heb je echt een ton aan babyspullen in huis. Kleertjes, dekens, allerlei accessoires en hulpmiddeltjes. Nu je tweede kindje er is, besef je dat je eigenlijk niet zoveel spullen nodig hebt. Ook tijdens een uitstapje sleur je véél minder dingen mee, enkel de essentials.

#8 Je maakt je niet druk wanneer je andere kind TV kijkt

Als first time mom wil je meestal niet dat je kind te veel voor de TV hangt, maar als je baby nummer twee moet verschonen en je peuter zit aan aan je arm te trekken, is de beslissing om snel even Peppa Pig of Paw Patrol op te zetten en je kind TV te laten kijken toch snel genomen.

Lees ook:

– Help, een baby erbij!

8 dingen die je moet koesteren bij een pasgeboren baby

Waarom het tweede jaar als mama leuker is

Partner Content