Getty Images

Babybezoek overleven: 6x tips

Door Celine Werner

“Zal ik alvast aan de familieleden vragen om het bezoek kort te houden?” is een vraag die vroedvrouwen in het ziekenhuis met regelmaat durven te stellen aan kersverse ouders. Zij zien namelijk dagelijks hoe overweldigend babybezoek kan zijn. Met deze tips leid je de kraamvisite in goede banen.

Zo is kraambezoek fijn voor iedereen

1. Hou het eventjes geheim

Heel wat ouders hebben de neiging om een foto van hun fonkelnieuwe kindje meteen op sociale media te delen. Daar is op zich niets mis mee, maar op die manier is de hele familie én vriendengroep zeer gauw op de hoogte, en zullen ze gretig zijn om dat kleine mirakel zo snel mogelijk te bewonderen. Wacht dus even met het posten van dit nieuwtje, als je zulke zaken wil vermijden.

2. Maak duidelijke afspraken met je partner

Bespreek op voorhand wat je wel of niet prettig vindt, en vraag aan je partner om het bezoek naar de gang te sturen wanneer de baby bijvoorbeeld duidelijke hongersignalen vertoont.

3. Durf nee te zeggen

Voel je je overweldigd? Dan is het absoluut geen schande om te vragen om op een later moment langs te komen. Jouw nieuw gezinnetje gaat te allen tijde voor.

4. Kraamhulp is een godsgeschenk

Eens thuis is kraamzorg een échte aanrader. Een kraamhulp is geen vroedvrouw of arts. Ze kan je dus niet helpen bij de medische nazorg. Wat ze wél kan doen, is jou helpen met de (standaard)verzorging van jezelf en je baby, met de opvang van andere kinderen of het ontvangen van bezoek. Ze is met andere woorden dat extra paar handen dat jij op sommige momenten zult missen.

5. Misschien kun je wel elders afspreken?

Het zal vaak moeilijk zijn om je huis op orde te houden. Willen er mensen met jullie afspreken? Doe dit dan ergens anders als je niet voortdurend wil opruimen. Tip: Kies een plek waar je je kindje makkelijk kunt voeden en verschonen.

6. Win-win situatie

Vraag je bezoek om hulp. Laat ze iets meebrengen van de bakker, slager of apotheek. Of misschien zien ze het wel zitten om een lekkere ovenschotel mee te nemen?

Hebben jullie nog tips voor ouders in spe?

Ook over de kraamperiode:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content