Getty Images

Een babyshower: hét feestje voor je zwangere vriendin/zus/collega

Het pre-bevallingsfeestje, beter bekend als de babyshower, kwam overgewaaid uit Amerika en is ook hier al een tijdje heel populair. Alles wat je wilt weten, inclusief leuke feestideetjes, zetten we hier op een rijtje!

Wat is een babyshower?

De babyshower is een traditie die overgewaaid is uit Amerika. Op die dag wordt de aanstaande moeder in de watten gelegd en ‘overspoeld’ (vandaar de term ‘shower’) met cadeautjes. Het is ook het ideale moment om uitgebreid bij te babbelen, want eens de baby er is, is daar waarschijnlijk even wat minder tijd voor.

Wie organiseert?

Volgens de etiquette wordt de babyshower georganiseerd door een goede vriendin, niet door een familielid. Maar ach ja, die etiquette … Vriendinnen, (schoon)moeders, (schoon)zussen, collega’s of de buurvrouw: voel jij je geroepen om de babyshower te organiseren? Wij houden je niet tegen.

Is je vriendin een controlefreak? Misschien moet je haar dan toch bij de organisatie betrekken. Met haar huidige hormonale stemmingswisselingen wil je geen woorden met haar. (Je hoeft natuurlijk niet alles te verklappen).

WOMEN ONLY!

Maak een lijstje van iedereen die de mom-to-be dierbaar is. Traditioneel worden voor een babyshower alleen vrouwen uitgenodigd: vriendinnen, (schoon)zusjes, collega’s en niet te vergeten: haar moeder en schoonmoeder. Het allerleukst is een surpriseparty waar je haar met een smoesje naartoe lokt.

Het ideale moment?

Een babyshower kun je gedurende de hele zwangerschap geven, maar de meeste feestjes worden gegeven als je vriendin zo’n 6 à 7 maanden zwanger is. Ze voelt zich echt zwanger met haar mooie dikke buik én ze heeft nog genoeg energie voor een feestje. Het is ook leuk als het geslacht van de baby al bekend is. Handig voor de decoratie en het kopen van cadeautjes. Qua tijd gaat de voorkeur naar de namiddag. De meeste zwangeren houden het ’s avonds niet zo lang meer vol.

Tips voor een geslaagde babyshower

  • Maak foto’s! Hoewel niet iedere mama in spe zichzelf zwanger altijd mooi vindt, zijn de foto’s op deze speciale dag met vriendinnen en familie later goud waard.
  • Verzamel gelukwensen: een kind krijgen is wondermooi, maar ook heel ingrijpend. Op wenskaartjes kunnen de aanwezigen invullen wat ze mama toewensen: een vlotte bevalling, een rustige baby… Maar ze kunnen ook invullen dat ze altijd op haar vriendinnen kan rekenen, óók bij kraamtranen en gebroken nachten.
  • Is mama wel echt klaar om mama te worden? Een irrationele, maar hilarische manier om dat te weten te komen is… een babyquiz! Hoe heet nu weer de eerste stoelgang van baby’tjes? Vanaf wanneer hoort je baby in de buik de lievelingsmuziek van mama? Hoe hoog is de hartslag van de baby in de buik? Gewapend met die extra kennis, ziet je vriendin of zus de bevalling helemaal zitten!
  • Organiseer een high tea. Akkoord, alcohol tijdens de zwangerschap is geen optie en met veel voedingsproducten moet je voorzichtig zijn, maar op een babyshower kun je een hele hoop hapjes voorzien die mama wél mag. Zoete hapjes zoals cupcakes met roze of blauwe glazuur of madeleines en hartige lekkernijen zoals mini-quiches of bruschetta’s, gecombineerd met lekkere kruidentheetjes of zelfgemaakte limonades… Voor één keer moeten er geen calorieën geteld worden.
  • Maak een babyplaylist: Houden mama en papa in spe van muziek en willen ze die voorliefde doorgeven aan hun spruit? Dan is het op een babyshower extra fijn om nieuwe muziek met elkaar te delen. Welk nummer mag er op de achtergrond in het verloskwartier? Welk lied drukt de liefde voor haar ongeboren kind feilloos uit? Niemand heeft bovendien gezegd dat er op een babyshower niet gedanst mag worden. 😉

Decoratie-ideetjes voor een babyshower

Een babyshower-muziekquiz

Baby-advieskaartjes

Een gezonde wandelwagen

Een slinger vol baby-advies

Flesjes met homemade limonade

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content