©GettyImages

Bijna driekwart ouders koopt deel van babyuitzet tweedehands

De kinderwagen van een neefje, een bedje uit de kringloop en een reeks tweedehandskleertjes van een beurs. Uit een onderzoek van 2dehands en de Gezinsbond blijkt dat bijna een driekwart van de ouders een deel van zijn babyuitzet tweedehands koopt.

Van een verzorgingstafel en een eetstoel tot een buggy of een autostoeltje, een kind krijgen kost een flinke hap uit het gezinsbudget. Kiezen voor tweedehandsspullen is al lang geen uitzondering meer. Dat wordt bevestigd door een onderzoek van 2dehands en de Gezinsbond. De opmerkelijke resultaten op een rijtje:

 • Bijna driekwart van de ouders (72,9%) koopt de babyuitzet niet (volledig) nieuw.
 • Gemiddeld besparen ze hierdoor zo’n 750 euro.
 • De grote meerderheid (76,6%) vindt de inhoud van zijn geboortelijst (deels) in een babywinkel, ongeveer de helft (50,6%) neemt gebruikte spullen voor een prijsje over van familie of vrienden en 29,3% vindt via een webshop zijn gading.
 • De tweedehandsmarkt wint aan populariteit want meer dan een kwart (26,3%) van de (toekomstige) ouders doen voor hun babyuitzet een beroep op 2dehands.
 • Ook baby- en kinderbeurzen (21%), zoals die van de Gezinsbond, blijken gegeerd voor onder meer babykleertjes, –speelgoed en –meubelen.

Lees ook:  Babyspullen waar je wél en niet op mag besparen volgens Mama-redactrice Charlotte

Meer weetjes

 • Bij de geboorte van een eerste kind shoppen ouders gemiddeld voor bijna 2.600 euro.
 • Bijna een derde (32,1%) geeft zelfs meer dan 3.000 euro uit aan de babyuitzet.
 • 76,1% van de ouders krijgen gebruikte spullen van familie, vrienden of kennissen cadeau of in bruikleen.
 • Voor bijna 2 op de 3 ouders (62,4%) hoeft de babyuitzet niet noodzakelijk nieuw te zijn. De goedkopere prijs speelt voor ruim 6 op 10 respondenten (60,6%) een rol en ook het duurzaamheidsaspect – een tweede leven geven aan de spullen – is voor meer dan de helft van de ouders (52,1%) belangrijk.

Top 10 van de meest gekochte tweedehands babyspullen:

 1. Kleding (41,1%)
 2. Speelgoed (39,2%)
 3. Maxi-Cosi (28,2%)
 4. Buggy (27,8%)
 5. Kinderwagen (23,7%)
 6. Textiel (23,1%)
 7. Verzorgingstafel (23,1%)
 8. Park (22,7%)
 9. Autostoel (19%)
 10. Kinderstoel (18%)

Meer dan 100 tweedehandsbeurzen voor babyspullen

Dit weekend is het moment bij uitstek voor wie nog tweedehands baby- of kinderspullen wil aanschaffen. Verspreid over Vlaanderen worden er ruim 100 tweedehandsbeurzen georganiseerd door de Gezinsbond. Van Oostende tot in Hechtel kun je er snuisteren tussen babykleertjes, -meubilair, -speelgoed, kinderwagens en nog veel meer. Vind hier een overzicht van alle tweedehandsbeurzen.

Lees ook: Kinderspulletjes: 5x hippe tweedehandsbeurzen die je zeker niet mag missen

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes! 

Partner Content