Bang voor de bevalling?

Als je zwanger bent, weet je dat er een dag komt dat je moet bevallen. Ben je hiervoor een beetje bang? Dat is heel normaal! Al is het natuurlijk niet nodig om angstig te zijn over je bevalling.

Ben je bang voor de bevalling? Heel normaal, want je weet nog niet wat je te wachten staat. Natuurlijk heb je al heel wat verhalen gehoord en vaak zijn dat de meest traumatische bevallingsverhalen.

Extreem angstig

Praat erover met je vroedvrouw of gynaecoloog als je extreem angstig bent voor je bevalling. De pijn bij een bevalling is niet te vergelijken met een andere pijn.
Bij een bevalling heb je bijvoorbeeld nooit in één keer heel veel pijn: een normaal verlopende bevalling begint rustig, met weeën die in de loop van de uren steeds sterker worden, sneller komen en langer duren. Er zit een stijgende lijn in. Je lichaam maakt ook in stijgende lijn het hormoon endorfine aan, zodat je de weeën aankunt.

Bevallen doet pijn

Je kan er dus van uitgaan dat elke bevalling pijn doet. Maar hoe je die pijn zal ervaren, is voor iedere vrouw anders. Bij de ene vrouw ligt de pijngrens nu eenmaal hoger dan bij de andere.
De eerste bevalling is over het algemeen het pijnlijkst en duurt vaakst ook het langst. Een tweede bevalling gaat vaak sneller en bovendien weet je dan hoe een bevalling verloopt.

Welke pijnbestrijding?

Laat je in elk geval voorlichten over de mogelijkheden van pijnbestrijding door je vroedvrouw of gynaecoloog. Ben je er nu al van overtuigd dat je alleen met pijnbestrijding kunt bevallen, laat dit dan al weten. De meeste vormen van pijnbestrijding kunnen uitsluitend in het ziekenhuis worden toegepast.

Keizersnede

Een keizersnede is én blijft een operatie. Een operatie brengt altijd risico’s met zich mee. Daarom zal geen enkele gynaecoloog je een keizersnede geven op grond van angst voor de bevalling.

Partner Content