© Getty Images

Hechting met je baby: het belang van geur

Als je baby geboren wordt, kent hij je gezicht niet, maar jouw geur herkent hij uit duizenden. Andersom geldt dat ook. Die van een pasgeboren kindje is uniek en heerlijk! Geur blijkt dan ook enorm belangrijk voor de hechting tussen moeder en kind.

Geur van moedermelk

Zelfs als je kindje nog in de buik zit, is geur al enorm belangrijk voor hem. Vanaf de 28ste week ongeveer kan de baby het vruchtwater ruiken, een geur die heel erg lijkt op die van borstvoeding. Als je je kindje vlak na de geboorte de eerste keer aanlegt, zal hij die geur meteen herkennen. Na enkele dagen is je baby zelfs in staat om jouw moedermelk van die van een andere mama te onderscheiden. De geur van moedermelk heeft nog een andere functie: uit een onderzoek gepubliceerd in Breastfeeding Magazine is namelijk gebleken dat die een kalmerend effect had op kindjes die te vroeg geboren zijn.

Zo ruikt mama

Ook jouw lichaamsgeur herkent je baby meteen na de geboorte. Er is zelfs onderzoek naar gedaan, door gedragen t-shirts van verschillende mama’s bij een baby’tje te leggen. Het kleintje draaide z’n gezichtje meteen naar het shirt van zijn eigen mama. Die geur is dus belangrijk voor je baby, want het maakt dat hij zich rustig en veilig voelt.

Probeer zeker in de eerste weken geen parfum te dragen en een wasmiddel te kiezen zonder geurtje. Zo krijgt je baby de kans om ten volle te genieten van jouw unieke geur. Heeft je kindje het moeilijk om in slaap te komen? Dan helpt het vaak om een gedragen t-shirt van jou in het bedje te leggen. Dat ruikt een stuk vertrouwder dan het parfum van versgewassen lakens.

Belang van geur voor hechting

Dat je baby meteen weet wie jij bent is belangrijk voor de hechting tussen jou en je kindje. Dicht bij elkaar zijn, knuffelen en snuffelen maar. Dat zorgt namelijk voor de aanmaak van het hormoon oxytocine, ook wel bekend als het liefdeshormoon dat de hechting bevordert. Als je denkt aan de heerlijke geur van een baby’tje begrijp je best dat dat ook andersom werkt. Meteen na de geboorte neem je de unieke geur van jouw baby in je op en die zul je vanaf nu zonder enig probleem herkennen. Dat heeft Moeder Natuur goed bedacht!

Door de aanmaak van oxytocine ga jij je als mama makkelijker hechten aan je kindje. De liefde voor je baby wordt als het ware sterker door z’n geur. Je wilt ‘m de hele dag zo dicht mogelijk bij je houden en kusjes geven op z’n hoofdje. De aanmaak van oxytocine helpt niet enkel met de hechting, maar vermindert ook de kans op een postnatale depressie. Wist je trouwens dat ze aan het onderzoeken zijn of de geur van pasgeboren baby’tjes als een antidepressivum kan werken?

Bron: kiind.nl, oudersvannu.nl

Nog meer interessante info:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content