Belgische vrouwen sneller weg uit kraamkliniek

Nu Kate Middleton al na één dag het ziekenhuis verliet, gaan ook hier in België stemmen op om vrouwen vroeger de kraamkliniek te laten verlaten. Een goed idee?

Naar aanleiding van het korte ziekenhuisverblijf van de prinses Kate schreef Marc Moens, ondervoorzitter van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten, een opiniestuk waarin te lezen staat het een heuse besparing voor de gezondheidszorg zou opleveren indien ook Belgische vrouwen sneller de kraamkliniek zouden verlaten.

Even een aantal cijfers op een rijtje die aantonen dat in andere Europese landen vrouwen vroeger naar huis worden gestuurd na een normaal verlopen bevalling:

  • In België verbleven vrouwen in 2012 gemiddeld 4,5 dagen in de kraamkliniek. Dit is meteen het langste van 12 onderzochte Europese landen.
     
  • In het Verenigd Koninkrijk worden dames na een normale bevalling al na anderhalve dag terug naar huis gestuurd, in Denemarken na 1,6 en in Spanje na 2,5 dagen.

Net zoals in het Verenigd Koninkrijk en de Scandinavische landen betalen de openbare ziekteverzekeringen de rekening van het de hospitalisatie. Indien men in België het materniteitsverblijf met één dag zouden inkorten, levert dit een besparing op van ongeveer 33 miljoen euro per jaar. Willen ouders toch langer blijven? Dan kan dat volgens Moens natuulrijk nog steeds, maar dan wel op eigen kosten.
 

Hoe sta jij hier tegenover? Na hoeveel dagen verliet jij de materniteit?

Partner Content