Bevallen als een visje in het water

Een baby op de wereld zetten is een natuurlijk gebeuren, dat des te beter verloopt in een aangename, ontspannen sfeer. Dat is het uitgangspunt bij een onderwaterbevalling …

Steeds meer aanstaande moeders in België kiezen voor een onderwaterbevalling. Een twintigtal kraaminrichtingen in ons land zijn ingericht om liefhebsters van een bevalling onder water te verwelkomen: één in Brussel, een twaalftal in Vlaanderen en zes in Wallonië.

België speelde zelfs een voortrekkersrol in deze bevallingstechniek: 24 jaar geleden opende in Oostende de eerste kraaminrichting voor onderwaterbevallingen zijn deuren! Alleen al in Oostende gebeurden al meer dan 6.000 onderwaterbevallingen. Een cijfer dat aantoont dat we deze manier van bevallen veilig en betrouwbaar mogen noemen.

Maar waarom willen vrouwen hun baby in een bad ter wereld brengen? ?Het water biedt hen vertrouwen en intimiteit. Een bad geeft een gevoel van comfort, welzijn en intimiteit dat op een klassieke verlostafel niet voor de hand ligt?, vertelt Yves Desmedt, mede-oprichter en coördinator van de vzw Aquanatal.

Het uitganspunt bij een onderwaterbevalling is dat een baby op de wereld zetten een natuurlijk gebeuren is, dat des te beter verloopt in een aangename, ontspannen sfeer. ?Ons doel is vrouwen terug in hun werkelijke waarde erkennen en hen de kans bieden om vrij te kiezen. Dat betekent niet dat zij een onderwaterbevalling moeten kiezen, maar wel dat die keuze mogelijk is, aldus Yves Desmedt.

Water = welzijn
Water heeft tal van welzijnsvoordelen. Velen trekken graag naar een thermaal centrum om te genieten van de relaxerende weldaad van water. Dezelfde gunstige effecten worden benut bij een onderwaterbevalling.

Tijdens de weeën heeft het warme water (34°C tot 36°C) een ontspannend effect, dat de bevalling vergemakkelijkt en versnelt. De pijn wordt tot een derde herleid. De huid en weefsels zetten beter uit en een inknipping is meestal niet nodig. De aanstaande moeder is meer ontspannen en ervaart minder stress. Zo kan ze deze bijzondere gebeurtenis bewuster en positiever beleven.

Hoe verloopt een onderwaterbevalling?
Wanneer de weeën pijnlijk worden, neemt de aanstaande moeder plaats in een bad met een temperatuur van 34° tot 36°C. In het water zet de baarmoederhals makkelijker uit en neemt de pijn af. Het warme water gaat krampen tegen en ontspant.
Dan kan de aanstaande moeder kiezen waar ze wil bevallen: uit het water of – als ze zich prima voelt in het water en er geen complicaties zijn – in een transparante badkuip met water van 37°C.

Bij de geboorte, houdt men de baby een paar ogenblikken onder water om de overgang te vergemakkelijken. Anders dan velen denken, loopt de baby hierbij geen enkel risico om te verdrinken. Hij kan zonder problemen tot een minuut onder water blijven voor hij in contact komt met de lucht. Daarna wordt de baby naakt om de borst van zijn mama gelegd.

Geschikt voor de meeste vrouwen
Onder water bevallen kan voor alle vrouwen met een voldragen zwangerschap zonder complicaties. Er mag geen sprake zijn van ziekten of afwijkingen. Dat betekent dat ongeveer 85% van de vrouwen voor een onderwaterbevalling in aanmerking komt.

?Bij complicaties vragen we de moeder om uit het bad te komen. De kraamafdeling ligt in een ziekenhuis. Is er toch een ingreep nodig, dan is al het nodige binnen handbereik?, zegt Yves Desmedt. ?Twee weken voor de bevalling evalueren de gynaecologen of een onderwaterbevalling mogelijk is. Bij twijfel kiezen ze voor een klassieke bevalling?.

Hoeveel kost het?
De kosten voor een klassieke bevalling op de verlostafel en voor een onderwaterbevalling zijn gelijk. Je krijgt evenveel terugbetaald.

Aquarius vzw (Aquanatal) begeleidt al jaren onderwaterbevallingen, prenatale voorbereiding in het water en watergewenning voor baby?s:
Veurnelaan 34
8670 Koksijde
Tel.: 058-51 15 58
www.aquanatal.be
aquanatal@skynet.be

De kraamafdeling van het Henri Serruys Ziekenhuis in Oostende is gespecialiseerd in  onderwaterbevallingen:
Henri Serruys Ziekenhuis
Kaïrostraat 84
8400 Ostende
Tel.: 059-55 52 46

Euromut

In samenwerking met Euromut Onafhankelijk Ziekenfonds

Partner Content