Bezoekjes in de materniteit

Tijdens je verblijf in de kraamkliniek, heb je in de eerste plaats behoefte aan rust en herstel. Natuurlijk wil je ook samenzijn met je gezin. Maar wat met andere familieleden en vrienden die je graag een bezoekje brengen? Enkele tips.

Je geeft wat bezoek betreft best de voorkeur aan je partner en eventuele broertjes en zusjes.

Zij vormen je onmiddellijke omgeving en moeten ook wennen aan de nieuwe baby.

De kersverse papa zal zich minder vervreemd voelen, als hij vanaf het begin de pasgeborene kan vasthouden, verzorgen en vertroetelen. Hou er rekening mee dat dit ook voor hem een erg belastende periode is, zeker indien hij nu de zorg voor de overige kroost op zich neemt.

Broerjes en zusjes hebben nu extra aandacht nodig. Bied je kinderen de kans om binnen de intimiteit van het gezin kennis te maken met de nieuwste aanwinst.

De baby kan als een bedreigend persoontje overkomen, omdat zij vroeger op de volledige aandacht van hun ouders konden rekenen. Broers en zussen beseffen dat ze vanaf nu moeten delen. Reageer niet negatief als ze jaloers of afwijzend reageren.

Door hen te laten deelnemen aan baby's verzorging laat je zien dat je hen waardeert. Geef hen regelmatig een complimentje en laat blijken dat je het apprecieert dat ze je helpen.

Wat met familie en vrienden?

Voel je aan dat de goedbedoelde bezoekjes van familie en vrienden je te sterk vermoeien, dan kan je ze best zoveel mogelijk beperken. Leg uit dat je heel blij bent dat ze even langskomen, maar dat je nachten moeizaam verlopen en je dus je dutje overdag nodig hebt. Vind je het vervelend om dit zelf uit te leggen, vraag dan aan je partner, je moeder of een andere vertrouwenspersoon om dit in je plaats te doen. Wie echt om je geeft, zal het best begrijpen.

Een aantal tips zullen je helpen om de bezoekjes zo aangenaam mogelijk te houden:

  • Breng enkel je naaste omgeving onmiddellijk op de hoogte van de geboorte. Geef aan wanneer je het liefst bezoek hebt.
  • Stuur de rest van je omgeving een geboortekaartje bij je thuiskomst. Zo vermijd je dat iedereen zich naar de materniteit rept en je geen moment rust meer hebt.
  • Meld het als je erg moe bent en het bezoekje graag beëindigt, dit is niet onbeleefd. 
  • Zeg dat je het erg op prijs zou stellen indien je bezoek binnen een paar dagen bij je thuis langskomt.
  • Durf je niet aan te geven dat je te moe bent, schakel dan een sympathieke verpleegster in. Zij kan het bezoek duidelijk kan maken dat de jonge mama aan rust en/of verzorging toe is…

Heb je zelf nog tips, post ze in een reactie op dit artikel!

Partner Content