Boek voor Vaders

De titel zegt het al, een boek over zwangerschap en geboorte, maar dan voor (aanstaande) papa’s . Het Boek voor Vaders . Het boek leest vlot en is een aanrader, niet alleen voor aanstaande ouders maar ook voor mensen die op professioneel niveau met baby’s en jonge kinderen werken.

Het gaat over de rol van de toekomstige vader tijdens de zwangerschap, de wijze waarop hij bij de bevalling kan aanwezig zijn voor de moeder en voor zijn kind en wat dat allemaal bij hem kan teweeg brengen. Dat alles wordt door de auteur op een duidelijke maar luchtige wijze besproken zonder in een betuttelende houding te vervallen. De eerste drie levensmaandenmet alle twijfels, angsten en vragen die ze oproepen krijgen ruimschoots aandacht. Dan volgt de periode van drie tot zes maanden. Een volle baby al die de wereld ontdekt en zijn mama en papa verrast met elke dag wat nieuws. Ook hierbij nuttige verklaringen van wat er precies in de wereld van die baby gebeurt en hoe hij dat alles ervaart. In het hoofdstuk van zes maanden tot een jaarzien we de baby groeien en legt de auteur uit hoe stilaan de wereld betekenis krijgt voor de baby en hoe we zijn gevoel van veiligheid en welbehagen kunnen bevorderen.  

Voor de periode van een jaar tot drie jaar zijn er thema’sbedacht. Slapen, eten, spelen zindelijkheid, agressiviteit, angsten, kortom alle onderwerpen die ouders van peuters kunnen interesseren en waar ze vragen over hebben.

Dit boek geeft geen tips zoals we veelal in boeken over baby’s vinden, maar het geeft inzichten in de ontwikkeling van de baby en het jonge kindwaardoor vele zaken duidelijker en verstaanbaarder worden voor de jonge ouders. De auteur gaat ervan uit dat de ouders het best geplaatst zijn om te weten wat goed is voor hun kind, en dat ze alleen nood hebben aan informatie die hen helpt om de situaties die ze meemaken te begrijpen.

Het wordt een zap-boekgenoemd, met korte hoofdstukken en je hoeft je niet aan de volgorde van het boek te houden. Elk thema is maximaal anderhalve pagina lang, omdat iedereen weet dat papa's het al druk zat hebben. Een goed cadeautje dus. Het boek is te vinden bij Academiapress.

Partner Content