Borstvoeding boost het immuunsysteem van je baby

Dat borstvoeding goed is voor de weerstand van je baby hoeven we je vast niet meer te vertellen. Maar wist je dat jouw lichaam nog bepaalde dingen doet om het immuunsysteem van je kleintje te  versterken?

Weerstand tijdens de eerste dagen na de geboorte

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) raadt aan om gedurende de eerste zes maanden je baby de borst te geven. De eerste dagen na de geboorte krijgt je baby colostrum. Dat is een dikke, gelige melk die op het einde van de zwangerschap wordt geproduceerd. Het zit boordevol antistoffen die je baby in het begin nodig heeft, want pasgeborenen hebben nog geen volledig ontwikkeld immuunsysteem.

Vanaf vier maanden is het aangeraden om de borstvoeding aan te vullen met vaste voeding zoals fruit- of groentepapjes. Zo vul je het aantal microbiota – een verzamelnaam voor goede en slechte bacteriën – aan die je kind nodig heeft en je verkleint ook het risico op allergieën.

Bescherming in de buik

In je buik zit je baby in een veilige, steriele omgeving en heeft hij weinig tot geen microbiota. Gedurende de eerst levensmaanden wordt je baby beschermd door de anti-stoffen die jouw lichaam aangemaakt tijdens de zwangerschap. Dat noemt men ‘passieve immuniteit’.

Wanneer een baby op natuurlijke wijze ter wereld komt, neemt hij bacteriën op die op hun beurt weer zorgen voor een bacteriegroei in de darmflora van je baby. Die bacteriën zijn belangrijk voor de gezondheid van je kind in de toekomst. Baby’s die via keizersnede worden geboren hebben een grotere kans op astma, problemen met de spijsvertering of allergieën omdat ze net die bacteriën missen.

Partner Content