© Getty Images

De gentle sectio: een natuurlijke of vriendelijke keizersnede

Kom je te weten dat je niet natuurlijk kunt bevallen, maar een keizersnede aangewezen is, komt dat vaak hard aan. Als de keizersnede gepland is en het gaat om een laagrisicozwangerschap, kun je in bepaalde gevallen vragen naar een gentle sectio. Wat het precies inhoudt leggen wij je graag uit.

Wat is een gentle sectio?

Een gentle sectio kennen we ook als een natuurlijke of vriendelijke keizersnede en die naam verklapt al voor een stuk wat er zo bijzonder aan is. Het blijft natuurlijk een operatie, maar de artsen proberen om zo dicht mogelijk bij een natuurlijke bevalling te blijven.

Om te beginnen is de temperatuur in de operatiezaal wat aangenamer en de artsen en verpleegkundigen doen hun best om de storende omgevingsgeluiden te beperken. Zo weinig mogelijk bliepjes van apparaten dus. In de meeste gevallen is het mogelijk om naar muziek te luisteren die je zelf hebt gekozen en mag je partner van in het begin aanwezig zijn.

De bevalling zelf verloopt ook anders dan bij een klassieke keizersnede. De vader of de meeouder mag de hele tijd aan je hoofdeinde zitten zodat jullie de baby samen zien geboren worden. De groene doek die standaard gebruikt wordt, is een stuk lager bij een gentle sectio, zodat jullie je kindje meteen kunnen zien.

Een groot verschil is dat een gentle sectio zoveel mogelijk het ritme van een natuurlijke bevalling aanhoudt. Je baby komt dus een stuk langzamer ter wereld en mag ook – na een korte check-up – zo snel mogelijk op de blote huid van de mama liggen. Het huid-op-huidcontact, de gedimde lichten en de zelf gekozen muziek zorgen voor een rustige sfeer en een totaal andere beleving dan bij een normale keizersnede.

Ik wil een gentle sectio

Kun je niet natuurlijk bevallen of houdt het te veel risico in, dan is een gentle sectio een fijn alternatief voor de klassieke keizersnede. Helaas is het nog niet in alle ziekenhuizen in België mogelijk om te bevallen met deze vriendelijkere keizersnede. Bespreek de mogelijkheden zeker met je gynaecoloog.

Bij een spoedkeizersnede is het meestal niet mogelijk om te kiezen voor een gentle sectio. Ga je normaal gezien natuurlijk bevallen, kun je in je geboorteplan vermelden wat voor jou belangrijk is indien je kindje toch met een spoedkeizersnede ter wereld zou komen. De artsen kunnen hier dan in de mate van het mogelijke rekening mee houden.

De voordelen van een vriendelijke keizersnede

  • Je partner of de meeouder mag van in het begin aanwezig zijn en jullie zien samen hoe jullie kindje ter wereld komt.
  • De geboorte verloopt een stuk trager en de sfeer in de operatiekamer is rustiger.
  • Jij of je partner mogen meteen jullie kindje op de blote huid leggen. Dit huidcontact zorgt voor een betere hechting en je baby wordt er rustig door.
  • Als medisch gezien alles gunstig verloopt, worden mama en baby niet gescheiden en kun je al proberen om je kindje borstvoeding te geven.

Bron: azsintlucas, azvesalius, oudersvannu.nl

Meer over een keizersnede:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content