De mooiste start begint met een stop

Mag je een glas drinken, een sigaret roken of een joint opsteken tijdens de zwangerschap? De meeste zwangere vrouwen stellen zich minstens één van die vragen, maar krijgen daar eigenlijk geen éénduidig antwoord op.

Er bestaan nog veel misverstanden over de risico’s van alcohol, tabak en andere drugs tijdens de zwangerschap. De meest bizarre, hardnekkige fabels kan je zo van de internetfora voor zwangere vrouwen plukken.

Een glaasje schuimwijn zou minder kwaad kunnen dan andere drank, stoppen met roken zou zoveel stress veroorzaken dat je maar beter niet stopt, en na de bevalling zou een trappist goed zijn voor de borstvoeding. Niets van dit alles klopt.

Divers wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat alcohol, tabak en andere drugs altijd een risico voor het kind kunnen inhouden. De veiligste optie is tijdens de zwangerschap helemaal niet te gebruiken en ook tijdens de borstvoedingsperiode heel voorzichtig te zijn.

Deze boodschap wordt nu in de verf gezet in een campagne die kadert in de Vlaamse gezondheidsdoelstelling tabak, alcohol en andere drugs. Daarmee wil minister Vandeurzen een gezonde leefomgeving waarborgen door de negatieve gevolgen van gebruik bij de zwangere vrouw terug te dringen.

Ongerust? Praat er over

Sommige vrouwen beseffen pas na een tijdje dat ze zwanger zijn, waardoor ze nog een paar weken alcohol, tabak of andere drugs zijn blijven gebruiken. In zo’n gevallen weet de huisarts, gynaecoloog of vroedvrouw raad. Hij of zij kan het beste inschatten wat de risico’s zijn en welke opvolging er eventueel nodig is.

Voor sommige andere vrouwen is stoppen helemaal niet evident. Van een hardnekkige gewoonte tot een zware verslaving, afkicken is vaak een zware opdracht. In die gevallen is begeleiding nodig bij het stoppen. Wie hiervoor hulp zoekt, kan voor roken terecht bij Tabakstop, en voor alcohol en andere drugs bij De DrugLijn. Ook de huisarts of gynaecoloog kan raad geven.

[imageid:645708;width:340;height:;align:left]

Partner Content