©GettyImages

Diastase: wat als de ruimte tussen de buikspieren na de bevalling blijft?

Door Celine Werner

Om plaats te maken voor je toekomstige zoon of dochter zullen jouw rechte buikspieren ‘uit elkaar wijken’ tijdens de zwangerschap. Zo’n zes maanden na de bevalling komt dat in de meeste gevallen vanzelf weer goed, maar wat als de ruimte tussen de buikspieren blijft? Kom hier meer te weten over de diastase.

Diastase: wat is het?

Als de ruimte tussen de linker- en rechterhelft van je rechte buikspieren groter is dan normaal spreekt men van een diastase.

Diastase tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap neemt de druk op de bindweefselplaat van binnenuit steeds verder toe en neemt — onder invloed van hormonen — de stevigheid van het bindweefsel wat af. Hierdoor wijken de buikspieren uiteen om zo ruimte te maken voor de groeiende baby.

Als je in blijde verwachting bent, is dat niet te voorkomen, aangezien het nodig is om je buik te laten groeien. Vanaf week 35 van de zwangerschap wordt iedere zwangere vrouw ermee geconfronteerd.

diastase©GettyImages

Diastase na de bevalling

De ruimte tussen de spieren is bij meeste moeders zo’n zes maanden na de bevalling weer genormaliseerd. Als dat niet het geval is, kun je te maken hebben met de volgende klachten:

  • Een opgezette buik
  • Bekkenbodemklachten
  • Lage rug- en bekkenklachten
  • Pijn rond de navel en/of een navelbreuk
  • Problemen met helemaal doorademen
  • Problemen bij het genereren van kracht en het verhogen van de buikdruk
  • Obstipatie 

Na de bevalling is het cruciaal om je buikspieren goed te laten herstellen en niet te vaak kracht op de rechte buikspieren uit te oefenen. Draai je daarom de eerste zes weken eerst op je zij als je uit bed wilt stappen. Ook is het belangrijk om nog te wachten met het trainen van deze buikspieren zolang je er last van hebt. Gelukkig zijn er genoeg aangepaste oefeningen die je wél kunt doen.

De behandeling

Om minder klachten te ervaren, is postnatale kinesitherapie noodzakelijk. Zo’n vier tot zes weken na de bevalling kun je hiermee van start gaan. Dit is niet alleen goed om de diastase te verhelpen, maar ook voor bijvoorbeeld de spieren rond je bekkenbodem en je heupgewricht of een aantal kwaaltjes zoals urineverlies, bekkeninstabiliteit en lage rugpijn is het zeker een aanrader.

Bron: oudersvannu.nl

Dit wil je vast ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content