Dit doet je baby in je buik!

Een ongeboren baby slaapt 90 tot 95% van de tijd in de buik. Wanneer hij wakker is, begint hij alvast te oefenen op een aantal vaardigheden. Welke 7 dingen doet jouw baby nu al in je buik?

Welke 7 dingen doet je baby in je buik?

Negen maanden lang ontwikkelt je baby zich volop in jouw buik. Samen met de lichamelijke ontwikkeling, komen er ook steeds meer vaardigheden bij waarop jouw ongeboren kindje kan oefenen. Vanaf week 9 beginnen immers de spieren zich te ontwikkelen zodat je baby steeds meer zal kunnen bewegen en reageren.

1.    Geeuwen

Baby’s kunnen gapen vanaf 11 weken. Hij doet het dan ook 2 keer zo vaak als een volwassene. Hij rekt zich uit net zoals wij. Zijn geeuw is een soort opstartoefening voor activiteit.

2.    Duimzuigen en grijpen

Wist je dat je baby vanaf maand 3 druk bezig is in de buik met zijn armen en handen. Hij kan zelfs al een beetje grijpen. Zo pakt hij zijn navelstreng vast, zuigt hij op zijn duim en voelt hij aan zijn gezicht en lichaam.

3.    Ademen

Vanaf week 17 oefent je baby met ademhalen. Dat doet hij nog niet met lucht, maar wel met vruchtwater.

4.    Kijken

Rond de 13de week van je zwangerschap gaan de oogjes van je baby toe. De ontwikkeling nadien gebeurde blindelings. Maar vanaf week 27 opent je baby opnieuw zijn ogen als hij wakker is en doet hij ze weer dicht wanneer hij gaat slapen. Informatie die hij met zijn ogen waarneemt worden naar de hersenen gestuurd. Zo kan hij vage schaduwen onderscheiden en kleine roodkleurige schemers door het weefsel van de baarmoeder zien.

5.    Stappen

Veel ruimte in je buik heeft je baby niet. Maar hij kan wel schoppen met zijn benen, buigen en strekken. Zo wandelt hij zelfs langs je baarmoederwand.

6.    Dromen

In het laatste trimester van je zwangerschap ontwikkelt je baby een vast slaap-waakritme met perioden van REM-slaap. Tijdens deze REM-slaap dromen we, dus ook je baby. Alleen weten we niet waarover natuurlijk.

7.    Relaxen

Vanaf de vijfde maand zullen zijn zintuigen gaan werken. Zo kan je baby jouw stem horen en herkennen als hij wakker is. Wanneer hij geluiden waarneemt, begint hij te reageren. Zo gaat zijn hartslag omlaag wanneer hij jouw stem hoort en ontspant hij zich.

Bron: Het zwangerschap- en babyboek.

Lees ook:

Partner Content