© Getty Images

Dubbele familienaam vooral populairder in Brussel en Wallonië

Sinds december 2014 mogen ouders hun kind de dubbele familienaam geven: die van de vader én de moeder, dus. Toch blijft dit in Vlaanderen eerder zeldzaam, terwijl in Brussel en Wallonië die dubbele keuze wel populairder wordt.

Wetswijziging

Sinds een wetsverandering in december 2014 krijgt elk kind dat in België geboren wordt, de keuze uit vier familienamen: die van de vader, de moeder of een combinatie van beide,n met hetzij de achternaam van de vader, hetzij de achternaam van de moeder vooraan.

Naam vader meest populair in Vlaanderen

Van de 55.908 kinderen met Belgische nationaliteit die in 2018 in Vlaanderen zijn geboren, kregen er 2.328 een dubbele familienaam. Dat komt neer op 4,16 %.

De meeste Vlaamse ouders kozen traditiegetrouw enkel voor de naam van de vader: dat is bij 50.492 Vlaamse kinderen het geval, wat neerkomt op 90,3%. 2.637 kinderen (4,7%) gaan door het leven met enkel de naam van de moeder, zo blijkt uit gegevens komen van de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken.

Ook in 2017 was de familienaam van de vader het meest populair in Vlaanderen. Toen werd er bij 91,9% van de geboortes in Vlaanderen voor de naam van de vader gekozen.

Wallonië en Brussel

In Wallonië en Brussel ligt het anders. Daar kiest in 2018 bijna 8% (Wallonië) en meer dan 9% (Brussel) voor de dubbele familienaam. In vergelijking met de 4,16% in Vlaanderen, is dat dus een fors verschil.

Bron: De Standaard, Het Nieuwsblad

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content