©GettyImages

Keizersnede: alles wat je wilt weten!

Soms is een natuurlijke bevalling onmogelijk. Je gynaecoloog zal dan nog voor de uitgerekende bevallingsdatum een keizersnede inplannen. Soms dringt een spoedkeizersnede zich op. Wat is een keizersnede en hoe gaat het in zijn werk? Dr. Griet Vandenberghe, gynaecoloog in het UZ Gent, legt uit.

Keizersnede?

Keizersnede, ook wel sectio genoemd, is de manier van bevallen waarbij de baby operatief via de buikwand (dus niet via de vagina) ter wereld wordt gebracht.

De geplande keizersnede

Ziet de gynaecoloog al tijdens je zwangerschap dat je baby niet via de natuurlijke weg geboren kan worden? Dan wordt een keizersnede gepland. Je wordt op een vooraf afgesproken datum opgenomen. Meestal gebeurt dit bij 39 weken zwangerschap. Je baby is dan al voldoende volgroeid, zodat de kans dat de baby opgenomen moet worden op de neonatale afdeling vrij klein is.

Als je langer wacht, vergroot de kans dat een spontane bevalling op gang komt. En dan loop je het risico dat er alsnog een acute keizersnede (of spoedkeizersnede) moet gebeuren.

Een geplande keizersnede gebeurt bijna altijd onder plaatselijke (epidurale) verdoving, dat is de absolute voorkeur.

Redenen voor een geplande keizersnede:

Je kind ligt in stuit of dwars. Een dwarsligging betekent altijd een keizersnede. Bij een stuitligging wordt een keizersnede in overleg met de ouders gepland.

Nog meer redenen voor een keizersnede:

 • De placenta ligt voor de baarmoedermond en blokkeert zo de uitgang.
 • Jij hebt een medische aandoening, waardoor je niet vaginaal kunt bevallen.
 • Jouw kindje heeft een aandoening, waardoor een vaginale bevalling te risicovol of onmogelijk is.

De spoedkeizersnede

Blijkt er plots tijdens de zwangerschap of tijdens de bevalling een probleem te zijn, bijvoorbeeld wanneer je baby of jijzelf in nood bent, dan zal je gynaecoloog een spoedkeizersnede doen. Is het echt hoogdringend, dan gebeurt het altijd onder volledige narcose. Vaker is er nog tijd voor een epidurale verdoving, zeker als die al geplaatst was tijdens de weeën vooraf.

Redenen voor een spoedkeizersnede:

 • Wanneer men vermoedt dat de baby in nood is.
 • Wanneer de ontsluiting niet vordert.
 • Wanneer wel een keizersnede was gepland, maar je al vroeger in arbeid of met gebroken vliezen wordt opgenomen.
 • Wanneer je zelf te ziek bent, bijvoorbeeld door een zwangerschapsvergiftiging.

Lees ook: “Zonder mijn gynaecoloog waren we er misschien niet meer geweest”

Keizersnede: van A tot Z

Verdoving

De voorkeur gaat uit naar een plaatselijke verdoving (met een ruggenprik). Zo kun je als mama de geboorte van je baby bewust meemaken en hem meteen aanraken en tegen je houden. In uitzonderlijke gevallen is een algemene verdoving noodzakelijk. Je wordt dan volledig in slaap gebracht.

De nadelen van een algemene verdoving?

 • Je partner mag niet in de operatiezaal blijven en zelf maak je de bevalling ook niet bewust mee.
 • De verdovende medicatie komt gedeeltelijk ook bij je baby terecht, daarom slaapt je kindje ook tijdens de geboorte. De baby wordt bij een keizersnede altijd meteen opgevangen door de kinderarts en krijgt onmiddellijk de juiste ondersteuning en zorgen.

Verloop

Een keizersnede duurt een halfuur tot een uur.

 • De gynaecoloog maakt een horizontale insnede in de huid, net boven de schaamstreek, de zogenaamde ‘bikinisnede’.
 • Vervolgens worden  de bindweefsellaag boven de spieren en het buikvlies geopend.
 • De buikspieren worden niet doorgenomen, maar worden in het midden gespreid. Zo komen ze op de baarmoeder die onderin wordt ingesneden.
 • Daarna wordt je baby eruit getild, het hoofdje eerst bij een hoofdligging, het stuitje eerst bij een stuitligging.
 • De gynaecoloog knipt vervolgens de navelstreng door en overhandigt de baby aan de vroedvrouw of kinderarts. Meestal krijg je je baby dan al even te zien.

Nageboorte

Terwijl je baby wordt onderzocht door een kinderarts, verwijdert de arts de placenta en brengt hij alle nodige hechtingen aan. Dit neemt de meeste tijd in beslag: het duurt veel langer dan de geboorte van je kindje. Meestal wordt hiervoor gebruik gemaakt van hechtmateriaal dat vanzelf oplost. Soms kiest men ervoor om de huid weer dicht te maken met ‘nietjes’: deze worden dan na vijf tot zeven dagen weer verwijderd.

Kans op litteken?

Vandaag maakt men bij een keizersnede meestal een huidsnede die een horizontaal litteken nalaat in de bikinilijn. Je ziet er dus nauwelijks wat van, want je slipje bedekt het litteken. Bovendien geneest een horizontale snede sneller en beter dan een verticale.

Herstel na de keizersnede

Gemiddeld verblijf je vijf dagen in het ziekenhuis na een keizersnede. Maar ook daarna moet je het nog even rustig aan doen, want je kunt nog even last hebben van de hechtingen en van pijn in je buik. Tot zes weken na een keizersnede is het raadzaam om zoveel mogelijk te rusten en al zeker geen zware voorwerpen op te tillen.

Volgende zwangerschap

Na je keizersnede is het belangrijk dat je samen met je gynaecoloog bespreekt hoe een volgende bevalling zal verlopen, als jullie nog kinderen zouden willen. Dat hangt van verschillende factoren af, maar vooral van de reden waarom je nu een keizersnede hebt gehad en van hoe de insnede in de baarmoeder is gebeurd.

Bij een volgende zwangerschap na een keizersnede zul je samen met je gynaecoloog de beslissing maken over hoe je gaat bevallen. Het is zeker niet zo dat je altijd opnieuw een keizersnede moet krijgen. Bespreek het goed met je arts, dat lost al veel van je vragen en zorgen op.

Met dank aan Dr. Griet Vandenberghe, gynaecoloog in het UZ Gent

LEES OOK:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content