Een slaapplaats voor je baby

Bespreek nu al samen met je partner waar jullie baby zal slapen. Slaapt hij straks bij jullie op de kamer of meteen in zijn eigen kamer? En welke slaapplaats is het beste voor je baby?

Waar slaapt de baby?

De eerste weken na de bevalling is het makkelijk om je baby bij je op de slaapkamer te hebben. Je baby heeft ’s nachts nog z’n voeding nodig en als hij huilt kan je hem snel troosten.
Die eerste weken na de bevalling zijn meestal erg vermoeiend. Alles is nieuw voor jullie én je wordt regelmatig wakker. Het is ook heel normaal dat je nog niet helemaal weet wat je baby altijd nodig heeft: soms heeft hij honger, dan heeft hij weer een propere luier nodig.

Wiegendood

De meeste ouders vinden het prettig dat de baby de eerste maanden bij hen op de slaapkamer ligt. Bovendien wordt het ook aangeraden om je kindje de eerste zes maanden in jullie slaapkamer te leggen om de kans op wiegendood te verkleinen.

Babykamer

Niet iedere papa vindt het leuk dat de baby op hun slaapkamer komt te liggen. Zeker wanneer je partner weer aan het werk moet, kunnen slapeloze nachten nefast zijn voor hem. Je baby op zijn eigen slaapkamer te slapen leggen kan dan een goede oplossing zijn: niet alleen leert hij zo zelfstandig te slapen, hij zal er ook rustiger van worden.
Eens je baby een vast slaapritme heeft ontwikkeld, is het goed om hem in zijn eigen bedje te leggen. Controleer wel in het begin de kamertemperatuur: ideaal is tussen 15 en 18 graden. Te warm of te koud is niet goed voor je baby om te slapen.
Bang dat je je baby niet zal horen huilen? Met een goede babyfoon hoef je je hierover helemaal geen zorgen te maken.

Partner Content