Er zit leven in de buik

Vanaf de bevruchting van een eicel gaat het er in je buik heel beweeglijk aan toe. Aanvankelijk weliswaar zonder dat je het merkt. Langzamerhand voel je je kindje wel letterlijk tot leven komen. Wat gebeurt daar allemaal?

Wanneer begin je wat te voelen?

Vanaf ongeveer de 16de tot 20ste week kan je aan de activiteit in je buik niet meer voorbijgaan. Vooral als het niet je eerste kindje is, voel je hem of haar op tijd en stond keet schoppen. Voel je je kindje nog niet bewegen aan het eind van de 4de maand? Sla dan niet in paniek. Vele moeders voelen pas iets halverwege de 5de maand, vooral als het hun eerste baby is. Beweging voelen is immers ook een kwestie van ervaring. In het begin is het met name moeilijk om een onderscheid te maken tussen het gerommel van je darmen en de eerste capriolen van je baby.

Hoe beweegt je baby?

Wat steekt je baby eigenlijk allemaal uit in je buik? Hij gaat zich strekken, draaien, zuigen en grijpen. Zijn bewegingen lijken heel eenvoudig, maar vergen een complexe coördinatie. Als je baby zijn beentje wil strekken, moeten zijn strekspieren geprikkeld worden. Tegelijkertijd moeten de buigspieren van hetzelfde beentje zich ontspannen.

Mochten beide spieren zich tegelijkertijd opspannen, dan zou bewegen uitgesloten zijn. Het zijn de zenuwbanen in de hersenen die voor deze coördinatie instaan. Ze zorgen ervoor dat de buigspieren geremd en de strekspieren gestimuleerd worden. Deze onderlinge afstemming is de basis van al onze bewegingen, van de fijnste tot de grofste.

Eerste vaardigheid

Bewegen is overigens de eerste vaardigheid van je baby, die snel vorderingen maakt. Rond de 12de week kan hij reeds heel wat met zijn armen. Zo kan hij ellebogen en polsen al onafhankelijk van mekaar bewegen. Hij slaagt er ook in om zijn duim anders te positioneren tegenover de andere vingers, een typisch menselijke eigenschap. Omstreeks de 14de week lukt het hem om zijn voorhoofdje aan te raken. Meestal draait hij dan zijn hoofdje weg van dit storende gevoel.

Als je baby niet meer tevreden is met zijn positie in je baarmoeder, dan kan hij door te bewegen van plaats veranderen. Tijdens het 2de trimester heeft je baby nog zoveel plaats in de vruchtwaterzak dat hij echte buitelingen kan maken. Hij ligt dan afwisselend met zijn hoofdje boven en beneden. Hoe meer hij beweegt, hoe beter overigens voor de ontwikkeling van zijn hersenen. De verschillende zenuwbanen worden dan stevig aan het werk gezet.

Partner Content