Excuses aan je kinderen? Nooit voor deze 5 dingen

Je excuses aanbieden aan je kinderen moet je als moeder natuurlijk soms wel doen. Maar voor deze 5 dingen hoef je je niet te excuseren of schuldig over te voelen.

Geen excuses meer

Als moeder kan je je constant schuldig voelen over van alles en nog wat. Maar dat hoeft niet! En je hoeft je er al zeker niet voor te excuseren tegenover je kinderen.
Hiervoor moet je je nooit excuseren tegenover je kinderen:

1.    Weigeren te laten spelen met je gsm

Je hoeft echt niet altijd alles te delen met je kinderen. Als je een (dure) gsm hebt, is het geen schande dat je kinderen er niet mee mogen spelen. Het is jouw toestel en jij gebruikt het om te kunnen communiceren met andere volwassenen en wellicht ook voor je job. Al zeuren je kinderen dagelijks om games te downloaden op je gsm, je hoeft hier echt niet aan toe te geven.

2.    Jezelf blijven

Heb je niet de kledingstijl van een doorsnee moeder? Of doe je niet de dingen die alle andere moeders wel doen? Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn.  Zelfs al maken je kinderen er opmerkingen over: jij bent wie je bent. En dat is uiteindelijk een krachtige boodschap naar je kinderen toe: ook je kind mag gewoon zichzelf zijn.

3.    Je kind duidelijk maken dat je teleurgesteld bent

Meestal ben je als ouder heel trots op alles wat je kinderen doen en kunnen. Maar het mag geen probleem zijn om te laten zien dat je soms ook wel teleurgesteld bent in hen. Zijn ze onbeleefd of hebben ze zomaar alles overhoop gehaald?  Natuurlijk maak je duidelijk dat je dit niet leuk vindt.

4.    Niet altijd hun personal assistent te zijn

Je staat altijd klaar voor je kinderen en ze komen altijd op de eerste plaats. Maar ze moeten wel hun verantwoordelijkheden (leren) kennen. Nee, jij hoeft er niet altijd op toe te zien dat ze hun huiswerk hebben gemaakt. Nee, je hoeft hen niet altijd achterna te hollen omdat ze weer eens hun muts, sleutels, bril… vergeten zijn.  Jij bent niet  de personal assistent van je kind, jij bent hun moeder.

5.    Niet altijd te belonen

Dagelijks doet je kind wel iets geweldigs. Maar daarvoor hoeft hij echt niet altijd beloond te worden. In het dagelijkse leven krijg je nu eenmaal niet voor alles wat je doet, een beloning . Geen probleem dus als er geen cadeau is als hij een puzzel in z’n eentje heeft gemaakt.

Partner Content