Expert over de knip of episiotomie

Door -
Heel wat vrouwen worden "geknipt" of ondergaan een episiotomie tijdens de bevalling. Maar wat is die knip nu precies en wanneer wordt hiertoe beslist? Professor gynaecologie aan de VUB Hendrik Cammu geeft meer uitleg over deze ingreep.

Een episiotomie of het knippen van de vagina bij een bevalling schrikt heel wat zwangere dames nog steeds af. Of deze kleine ingreep al dan niet uitgevoerd wordt, hangt volgens professor Cammu vooral af van de aanwezige arts.

Professor Cammu: "Tegenwoordig wordt 1 op de 2 vrouwen geknipt en dit hangt vooral af van de schoolopleiding van de arts in kwestie. De ene arts zal door zijn of haar opleiding sneller geneigd zijn om te knippen dan de andere."

Of knippen beter is dan het laten scheuren van de vagina?

Professor Cammu: "Op zich is de ene keuze niet beter dan de andere. Maar een knip kan de geboorte wel versnellen omdat de baby het makkelijker krijgt. Het fabeltje dat je na een knip meer risico loopt op incontinentie of baarmoederverzakking klopt ook helemaal niet."

Is het een pijnlijke ingreep?

Professor Cammu: "Tegenwoordig is 3/4 van de dames al verdoofd dankzij de epidurale waardoor je van de knip zelf zo goed als niets voelt. Na de bevalling dient het wel gehecht te worden en de druk die je dan voelt is vervelend. De ingreep moet nadien goed verzorgd worden en ook dit kan pijn doen omdat de huid doorgeknipt werd. Pijnstillers of ijszakjes kunnen soelaas brengen in dit geval. De eerste vier à vijf weken na de knip wordt afgeraden om seks te hebben met je partner. Zeker in combinatie met borstvoeding kan vrijen tijdens die periode heel pijnlijk zijn."